Hon misslyckades med det stora målet att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Hon har gjort bort sig i BBC angående brottsligheten. Hon har på den famösa tillställningen Sverige tillsammans hävdat att det är ”en så härlig känsla att få vara med när Sverige förändras” och att ”bra svenska kan man tala på många olika sätt”.

Nu ska Ylva Johansson belönas med ett kommissionärsjobb, ty sådan är logiken i politiken. När statsministern på en pressträff under torsdagen lät meddela att regeringen ämnar nominera arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till svensk kommissionär var det nog många som höjde lite på ögonbrynen. Vad har hon uträttat? Vilken kompetens är det regeringen påstår att hon har?

Några svar på dessa frågor gavs inte under pressträffen. Däremot framhölls Ylva Johanssons erfarenhet, och ja, hon har varit minister i många år. Men det hade Mona Sahlin också när hon hastigt och lustigt utsågs till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Helt utan kvalifikationer.

Visserligen vet vi att EU är en alldeles utmärkt avstjälpningsplats för politiskt dödkött som gjort sitt på hemmaplan. Man behöver inte ens hålla sig nykter. Men att faktiskt ha en kompetens och se till att den utnyttjas på rätt plats är i grunden en rätt sund idé. Synd att dagens politiker belönar många år i den politiska trygga verkstaden framför just hög kompetens.

Röster från den så kallade oppositionen har förstås gratulerat. Gulan Avci (L) kallar Johansson ”en mycket kompetent och erfaren minister, och slug förhandlare”. Tomas Tobé (M) välkomnar henne till EU-familjen. Lotta Gröning är däremot inte lika nöjd: ”Det är som man kan sätta sig och gråta. Hon om någon har väl gjort sitt.”

Det man kan tycka. Kanske är det just därför som Löfven skickar henne till Bryssel. Just nu pågår nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, vilket går stick i stäv med Ylva Johanssons egen politiska uppfattning. Att som minister sjösätta en arbetsmarknadspolitik man själv inte tror på är inte helt lätt. Det ska inte uteslutas att Johansson själv skickat signaler om att hon är redo för något nytt. Dessutom är hon kvinna, och det är tydligen kravet för att bli svensk kommissionär.

Det grovt missade arbetslöshetsmålet, där Sverige stadigt gått bakåt i jämförelse med övriga EU-länder sedan målet sattes, är en bekväm anledning att skicka Johansson till Bryssel. En ny arbetsmarknadsminister kan hävda att denne inte var med när målet sattes. Nu vänder vi blad och siktar mot något nytt.

Utnämningen av Ylva Johansson är knappast det mest upprörande som Stefan Löfven har hittat på under sina år som landets statsminister. Men det är en tröstlös påminnelse om hur politiken fungerar och vad som belönas i längden.