SVT har i flera decennier försökt göra debattprogram. Det har aldrig blivit särskilt bra. Debatt var ett gapigt elände där debattörer satt på ”apberget” och skrek åt varandra när inte två debattörer stod i mitten och faktiskt debatterade. Opinion live tog konceptet vidare. Nu reste programmet runt i Sverige och alla stod på golvet i studion för maximal förvirring. Det nya Sverige möts är precis lika illa.

Det första programmet skulle ha sänts från Kronogården i Trollhättan, men kommunen godkände inte detta av säkerhetsskäl. Vissa boende hade tydligen uttryckt att ”man tyckte att det inte kändes bra”. Undrar just vilka dessa kommuninvånare var.

Detta blev i sig ett debattämne, och en av de inbjudna var frilansjournalisten Joakim Lamotte, som besökte Kronogården under ett upplopp på torget.

Att några icke namngivna boende, via synpunkter till kommunen, kan bestämma var statstelevisionen ska kunna hålla en debatt är i sig talande för vilka det är som styr de så kallade utsatta områdena. Att kommunen ens frågade säger också en del om deras syn på de boende. Skulle en debatt på plats kanske kunna leda till nya upplopp? Bäst att låta bli.

Men det slutar inte där. Till programmet var även en sorts gangsteradvokat, vars klientunderlag är kriminella invandrarungdomar, inbjuden. Runt honom stod uppenbara supporters till den ”goda” saken.

Gangsteradvokaten sade sig ”försvara mänskliga rättigheter” (som upplysning kan noteras att en av försvararna i det uppmärksammade ”fallet Liam” drog in över en kvarts miljon kronor på sitt arbete för att försvara en av de dömda slynglarna så det är nog inte bara gangsteradvokatens ädla natur som talar). Det han gjorde i studion var emellertid något helt annat, nämligen att ifrågasätta den fria journalistiken.

Lamottes närvaro i Kronogården ifrågasattes med att han inte visar de maskerade ligisterna tillräcklig ”respekt”. Gangsteradvokaten förklarade:

”Det de vill ha är journalister som visar dem respekt och ställer frågorna på ett korrekt sätt.”

”Ett korrekt sätt.” Detta var en replik på Lamottes kommentar att ungdomarna i dessa områdena är vana vid public service-journalister som enbart är där för att köpa deras historier om polistrakasserier och oerhörd utsatthet rakt av och sedan göra ett snyftreportage.

Sådana reportage har vi som bekant sett massvis av genom åren. Detta är förmodligen vad som menas med att ställa frågor på ett korrekt sätt. Inte ifrågasätta, inte ställa jobbiga följdfrågor, kort sagt inte vara för mycket journalist.

Föreställ er om den som sagt detta i TV-studion varit det minsta SD-anstruken och inte tillhört den ”goda” sidan omgiven av sina homies. Då hade många flugit i taket. Krönikörer hade skrivit så tangentbordet fattat eld och många tvingats ta avstånd från SD:s försök att fälla den fria journalistiken.

Nu var det en röst från de goda sidan som i SVT:s sändning hävdade att journalister endast bör få arbeta i vissa områden om de ställer frågorna på ett visst sätt som uppfattas som korrekt. Kort sagt: bråkiga ungdomar på ett torg ska bestämma vilka frågor en journalist får ställa.

Ingen reagerade. Programledaren, själv journalist, ställde ingen följdfråga. Och kommunen hade ju genom sitt agerande i princip gett advokaten rätt.

Det sägs att den fria journalistiken står under attack. DN menar att demokratin pressas tillbaka och drar en röd tråd från Trump till Madúro, Duterte och Orbán (direkt oförskämt, men detta är DN:s nivå i dag). Tidningens inställning till Joakim Lamotte behöver vi knappast gissa oss till.

När en debatt inte kan hållas i ett visst område för att kommunen tar hänsyn till vad vissa boende påstås tycka om saken, är det däremot tyst. När ligister dominerar hela bostadskvarter och försvaras av advokater som vill inskränka den fria journalistiken, är det knäpp tyst från demokratins och journalistikens självutnämnda frontsoldater.

De viker sig fullständigt när hotet kommer från den ”goda” sidan. Så mycket är den fria journalistiken värd för dem innerst inne. Nog är det rätt beklämmande alltid.

Se även:
Kort klipp från programmet