Jag drar mig till minnes hur Gudrun Schyman, då ledare för Feministiskt initiativ, i en valrörelse sade att hennes parti skulle möta högerns knutna näve med en kärleksfull öppen hand. Det lät så vackert för många. Fi var kärlekens och toleransens parti, skulle vi förstå.

Vi vet förstås att det inte var sant. Få partier är så intoleranta mot oliktänkande som just Fi. Vill de inte förbjuda något vill de reglera det. Inget ska undkomma den feministiska maktanalysen, och den stora fienden är förstås mannen.

Black Lives Matter är en extrem organisation (se gärna vad en svart polischef har att säga). Rasismen och de auktoritära dragen skiner igenom överallt. Att judar attackerats under kravallerna i USA är kanske inte så oväntat. När politiken i land efter land anpassar sig till BLM:s skränande pöbel är det därför synnerligen bekymmersamt.

Vid sidan om mer allvarliga brott som mord och plundringar har även statyer symboliskt vandaliserats i både USA och Storbritannien, där Winston Churchill med en sprejburks hjälp utpekas som rasist.

Historielösheten vet inga gränser. Det är en oinformerad och tjockskallig rörelse som nu väller fram längs gatorna och ställer krav. Det som inte passar den ska rensas bort. Jag gråter egentligen inte över en nedsprejad staty, och visst kan vi diskutera vilka statyer, minnesmärken och annat som vi ska ha år 2020. Den diskussionen är inte märklig i sig.

Problemet är att BLM inte diskuterar – de river ned och förstör. De tar bort sådant de ogillar. Någon gjorde jämförelsen med judarnas historia – tänk om vi skulle rensa bort allt som minner om den diskriminering och förföljelse som judarna utsatts för genom historien. Berlin skulle vara en annan stad i dag, för att ta ett exempel.

Denna utveckling startades inte av BLM. Försöken att revidera historien är inte nya. Det har rensats i skolböcker och klippts i barnprogram under lång tid. Myndigheter och politiska ledare har tryckt på för att förmå oss att byta vokabulär för att passa in i de nya hbtq-certifierade och lättkränkta tiderna.

Föreläsare har förbjudits att föreläsa, komiker bannlysts, bibliotek har vägrat ta in vissa böcker, museer anpassat sin verksamhet till den nya politiska skolan och gamla humorprogram plockas nu bort. Allt för att ingen ska bli kränkt. Londons borgmästare Sadiq Khan lovar rensa bort gatunamn, minnesskyltar och statyer som kan kopplas till ”olämpliga personer”. Vi väntar bara på de offentliga bokbålen.

Det mest oroväckande är inte att en liten minoritet får sådant genomslag för sina extrema idéer utan att etablissemanget till och med går före och vidtar åtgärder ”preventivt” för att slippa kritiken de vet kommer att komma. Det är makt. Om du lyckas förändra din omgivning genom din blotta existens, utan att ens säga något, har du makt.

Det är märkligt det där med lättkränkthet. Personer som är patologiskt lättkränkta tenderar att alltid få företräde. Generellt sett är de sannolikt en liten minoritet, men de lyckas ändå få ett stort genomslag för sina idéer. Inte sällan är de unga som anser att skolan kränker dem när den ställer krav och ser all form av motstånd och kritik som ”hat”. Bortskämda snorungar, helt enkelt.

Vi slår oss för bröstet för hur långt vi har nått i civilisationen, hur fria, öppna och toleranta vi som människor har blivit. Masshysterin kring Black Lives Matter och hela den utveckling vi sett under en längre tid nu med en allt trängre åsiktskorridor och försök att lägga historien tillrätta visar att detta inte är sant.

Nya generationer tycks ständigt villiga att begå samma misstag som tidigare generationer. Historien är på så vis anmärkningsvärt cyklisk. Den upprepas inte men den rimmar, som Mark Twain lär ha sagt. Bokbålens tid således är här. Igen. Vi ska alla självcensurera oss. Vi ska alla vara renläriga. Vi ska knäböja för en auktoritär idé.

Om vi inte gör motstånd mot detta sviker vi inte bara alla som kämpat för demokrati, yttrandefrihet och ett friare samhälle genom århundradena. Vi sviker oss själva. De nya auktoritära ska inte få tolkningsföreträde. De måste bekämpas med öppet visir.