Stefan Löfven har agerat Landsfader och besökt stökområdet Tjärna Ängar i Borlänge (eller ”riskområde” som det heter på värdegrundska). Besöket är i sig vare sig konstigt eller oväntat. Desto mer anmärkningsvärd är public services rapportering om det.

SVT:s journalister frågade boende i området vad de tyckte om statsministerns besök. Det blev nästan hallelujastämning. En man ansåg att besöket fick honom att känna sig trygg och omhändertagen. En annan ansåg att ”det säger mycket om hans kontakt med folket”.

Kanske borde vi inte lasta personer som inte talar svenska för att de inte redan ledsnat på Löfvens floskler och inövade talepunkter. Vi andra som förstår språket i det land vi lever i har sedan länge slutat att lyssna när statsministerns mun rör sig. Vi vet nämligen precis vad han kommer säga. Hör upp nu, för tror ni inte att det slog in ännu en gång: Våldet i Tjärna Ängar är ”oacceptabelt”, enligt Löfven.

Dessa besvärjelser står mig upp i halsen. Och er också, gissar jag. Landet leds av en pladdrande papegoja som förlitar sig på onövade talepunkter. Här finns ingen stringens, ingen intelligens, ingen känsla av äkthet eller engagemang. Efter sex år på posten är Stefan Löfven fortfarande pinsam.

Det är möjligt att SVT:s journalister letade med ljus och lykta efter någon som var kritisk till besöket eller åtminstone mannen som genomförde det. Men med vår kunskap om hur dessa medier arbetar är det föga sannolikt.

SVT:s nyhet var att statsministern besökte ett riskområde i Borlänge och mottog hyllningar för sin blotta närvaro. Ingen journalist på plats kom uppenbarligen på tanken att ställa statsministern mot väggen och kräva svar på vad dessa floskler egentligen betyder när de uttalas för femtioelfte gången och våldet bara fortsätter. Kan vi inte kräva mer än så här av den man som varit landets regeringschef sedan drygt sex år tillbaka? Inte enligt regimmedierna.

Vi har varit inne på det förut: vi får de politiker vi förtjänar. När landets statsminister vet att han inte kommer få några kritiska frågor, och framför allt inga följdfrågor på sina floskler, behöver han inte engagera sig eller förbereda sig. Han behöver inga svar eftersom frågorna aldrig ställs.

Förtroendet för Löfven ligger på drygt 30 procent, han behöver således all hjälp han kan få. SVT-inslaget från Borlänge verkade vara inspelat på order av Sveavägen 68. Länken mellan statsmedia och det statsbärande partiet måste upprätthållas.