En justitieminister som är ute på mellandagsrean. En statsminister som ger sig ut flertalet gånger dagarna före jul, bland annat för att byta ut en reservdel i sin rakapparat. Och en finansminister som setts vid skiduthyrningen i Sälen.

Ministrarnas förmaningar till svenska folket i dessa pandemitider gäller uppenbarligen inte dem själva. Det är pinsamt.

Jag upprörs egentligen inte per se över att Löfven, Johansson och Andersson vistats ute bland folk. Många har julhandlat i år, vissa har till och med rest till fjällen. Beteendet visar att de är som folk är mest.

Problemet är bara att de stått på presskonferens efter presskonferens och manat svenska folket att avstå från just detta. Att inte vara som folk är mest, att avstå från att fynda på mellandagsrean, att inte gå ut och handla om det inte är absolut nödvändigt.

Samme statsminister som hållit grötmyndiga tal till svenska folket har alltså mage att själv bege sig till huvudstadens mest välbesökta galleria för ett allt annat än akut ärende. Det är en ynkedom. Ett pinsamt spektakel. Och naturligtvis just vad vi kan vänta oss av detta gäng högt uppe i sina elfenbenstorn.

Ty det säger något om bristen på markkontakt att de inte övervägt vilka reaktionerna skulle bli på att några av regeringens främsta företrädare, även regeringschefen själv, gett blanka tusan i de rekommendationer vi andra förväntas följa. Att regimens meste generaldirektör Dan Eliasson ertappats med att ta flyget till Kanarieöarna är ytterligare lök på laxen.

Jag har skrivit om det förut: i Sverige är ingenting på riktigt. Allt är på låtsas, för syns skull. Även rekommendationer för att hindra smittspridning under en pandemi.

Läs även:
Löfven har shoppat bort sin trovärdighet