Donald Trump kallade nyhetsmedierna för ”folkets fiender” och kritiserades hårt för det. I Sverige tycks diskursen vara den motsatta – folket är maktens fiender och måste hållas under uppsikt.

Sveriges Radios Vetenskapsradion har avslöjat att det tydligen finns en sluten Facebookgrupp som ”försöker påverka svenska intressen utomlands”. Det låter som någon sorts femtekolonnare med syfte att underminera Sverige som nation. Definitivt något för Säkerhetspolisen att hålla koll på. Eller?

Kanske inte ändå. Att likasinnade samlas i en grupp på Facebook för att vädra sina åsikter om ett gemensamt ämne är vare sig unikt eller konstigt. Det är en naturlig del av vår åsiktsfrihet i vår sociala medier-era. Men så beskrivs det inte i statsradion.

Deltagarna har gemensamt att de är upprörda över den svenska coronastrategin. Enligt statsradion finns här akademiker, opinionsbildare och forskare. Vissa beskrivs som uppgivna över situationen i Sverige.

Etablissemangsmedia som DN och Aftonbladet har reagerat starkt. Gruppen kan ju tänkas skada Sverigebilden utomlands. Det är uppenbart att dessa medier vill att vi ska tänka ”påverkansoperation” när denna grupp beskrivs.

Medlemmarna kommer med anklagelser som av Sveriges Radio betecknas som ”extrema” mot ansvariga för coronastrategin, något som beskrivs som ”oroande” av tillfrågade experter. Regeringen beskrivs som korrupt och moraliskt bankrutt, något jag som offentlig bloggare inte skulle ha ha några problem att skriva under på.

”I prestigefyllda Science där flera medlemmar i Facebookgruppen blir intervjuade parallellt med andra personer, beskrivs ett land där kritiker tystas.” berättas det.

Undertonen är tydlig: I Sverige är det minsann ingen som tystas. Så… var tyst!

Gruppens inflytande beskrivs som stort. Ändå har nog de flesta av oss aldrig hört talas om den. Det säger sig självt att en sluten Facebookgrupp har begränsade möjligheter att nå internationell rockstjärnestatus, även om dess medlemmar arbetar aktivt på egen kammare.

Om sanningen ska fram har Sveriges regering genom sin strategi och kaxiga attityd på egen hand lyckats sprida en negativ Sverigebild till övriga världen. För detta har inte behövts någon hjälp från kritiker och verkligen inte från några slutna Facebookgrupper.

Vi känner emellertid igen indignationen från när Sverige efter den akuta migrantkrisen 2015 blev omskrivet i föga positiva ordalag i både USA och europeiska länder. Även då slog svenska medier bakut och ville brännmärka svenska kritiker som landsförrädare.

Visst kan det vara ett problem om det sprids felaktiga uppgifter till andra länder. Men vi får samtidigt anta att mainstreamjournalister där, precis som här, är källkritiska. Inte sant?

Det höga tonläget i Vetenskapsradions inslag blir lite komiskt. Som om en Facebookgrupp skulle kunna ha en avgörande påverkan på den europeiska folkhälsomyndigheten.

Statsradion gör ett inslag med en uppenbar målsättning att värna regeringens Sverigebild, alltså en bild som tar strid mot den negativa bild om Sverige som finns i många andra länder.

Inslaget landar slutligen i att den hemliga gruppen minsann har en hård ton. Välkommen till de sociala medierna, Sveriges Radio.