Har patriarkatet fått ett så fast grepp om dagens unga män att det anses legitimt att instifta en dag på vilken de uppmanas att tafsa på kvinnor och filma detta?

Javisst, trodde tydligen den svenska polisen och gick ut med en varning. Det beskrevs som en ny trend i sociala medier, och även kommuner gick ut och varnade. Den 15 april skulle bli en hemsk dag för landets kvinnliga elever.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Feministerna var förstås tidigt ute och konstaterade att ”varje dag är en tafsardag” i skolan. På andra håll sägs fenomenet belysa ”en problematisk vardag”. Och så vidare.

Problemet är bara att ”tafsardagen” verkar vara en anka eller åtminstone kraftigt överdrivet. Ingen har kunnat visa uppmaningen som sådan utan har endast hänvisat till andrahandskällor, alltså personer som påstår att det finns en sådan uppmaning. Någonstans. Tydligen riktad till högstadiekillar.

Inget tyder heller på att det var något som fick spridning innan polisen och landets kommuner gjorde en stor sak av det och därigenom själva utnämnde den 15 april till svensk tafsardag. Polisens svar på kritiken är intressant:

Vi kan inte bedöma om det är stort eller inte. Det är mer att vi vill belysa problemet i sig, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på nationellt it-brottscentrum vid Noa.

”Problemet i sig”. Det är spelar ingen roll om det är sant eller inte. Det är för jäkligt ändå! Uppenbarligen fanns en rädsla för att denna påstådda utmaning skulle sprida sig som en löpeld.

Så här slappt får landets polismyndighet inte agera. Men det är uppenbart att det Larsson avser är ett samhällsproblem i ett bredare perspektiv, det vill säga mäns våld mot kvinnor, kvinnors och tjejers utsatthet för sexualbrott i största allmänhet. En problematik som naturligtvis finns. Bättre att förekomma än förekommas, kanske polisens resonerade. Onekligen säger det en del om polisens syn på unga killar att de ger rykten ett så stort bevisvärde.

Resultatet av denna soppa blev att manshatande feminister tycktes få vatten på sin kvarn och att unga svenska killar utmålades som några slags samvetslösa sexualbrottslingar som inte ens drar sig för att organiserat angripa unga tjejer på en speciell dag. Snacka om könskrig. Alltsammans passar väldigt väl in i narrativet efter Metoo.

För en helt vanlig tonårskille kan det inte kännas överdrivet kul att utpekas som potentiell sexualförbrytare (även om den feministiska diskursen som råder i landet sedan länge har knuffat perspektiven i just den riktningen).

Annars hade man ju kunnat tro att problemet med utbrett tafsande skulle ha upphört i och med den förre rikspolischefens tafsa inte-armband.