För fem år sedan, den 23 juni 2016, fattade det brittiska folket sitt beslut att lämna EU. Detta historiska och modiga beslut har imponerat på mig ända sedan dess.

Jag befann mig i en lägenhet i Kina vid tillfället och räknade med att valet skulle vara avgjort när jag vaknade. I stället fick jag följa rösträkningen och vändningen när Brexitsidan kom ikapp och gick om för att aldrig tappa greppet.

Plötsligt började det hållas vad som liknade förlorarintervjuer med Remainförespråkare. Sedan klev dåvarande UKIP-ledaren Nigel Farage upp och uppmanade sina anhängare att våga drömma. Det osannolika, det fantastiska, verkade ske. BBC förklarade lite senare att valet var avgjort: ”We’re out!”

Många turer har följt sedan den där speciella natten för fem år sedan. Det blev till sist ett Brexitavtal och Storbritannien är nu ute ur unionen, även om avtalet inte var vad många Brexitförespråkare hade drömt om.

Att gå ur en politisk och ekonomisk union som EU är ingen enkel sak. Men det var rätt, det var nödvändigt och det Harmagedon som många förutspådde skulle drabba de brittiska öarna har förstås inte inträffat. Det visade sig under pandemin att Storbritannien till och med lyckades bättre med vaccinationen än många EU-länder.

Ett Swexit är inte aktuellt än på många år. Mest sannolikt är att Sverige stannar kvar tills sista medlemmen släcker lyset för den framväxande superstaten EU.

Den 23 juni skulle bli britternas självständighetsdag, förklarade Farage. Så i dag skålar jag för britterna. Tack för att ni vågade trotsa ”expertisen”, stå emot all skrämselpropaganda och allt medialt tryck.