Allt oftare händer det: politiker som i åratal aktivt medverkat till en samhällsutveckling som gett oss mångdubblade ungdomsrån, organiserad kriminalitet och framväxande klansamhällen drabbas av förvåning över resultaten av sin egen politik.

En av de förvånade är Muharrem Demirok, centerpartistiskt kommunalråd i Linköping. Just Linköping är särskilt drabbat av ungdomsrån, och har även sett av ett antal uppmärksammade skjutningar på sistone.

Det är just det sistnämnda som centerpartisten reagerar på. ”Jag vet snart inte hur vi ska klara av att se Linköpingsborna i ansiktet”, klagar han. Kanske borde han börja med att försöka se sig själv i spegeln och fråga sig hur denna situation kunnat uppstå. Detta klarar emellertid varken Demirok eller hans partikamrater av. De saknar förmågan att göra konsekvensanalyser och påminner därvidlag mycket om barn.

Centerpartiet har nämligen inte lagt om sin politik. De vill fortfarande ha en unikt generös migrationspolitik med spårbyte som underlättar för personer utan skyddsbehov att söka sig till Sverige. De håller fast vid sin lättsinniga privatiseringspolitik, som just nu skär som en röjsåg genom Arbetsförmedlingen (som för närvarande över huvud taget inte går att samarbeta med, fråga kommunerna) och kommer göra livet glatt för skrupelfria ”matchningsföretag”.

C erbjuder en kombination av generös och kravlös migrations- och integrationspolitik, en blind tro på valfrihets- och privatiseringsreformer av offentlig verksamhet, en naiv föreställning att alla som kommer till Sverige vill utbilda sig och bidra och noll insikt i vad det är som drivit fram segregation, misstro och en skenande kriminalitet bland invandrare.

Det är först när den egna staden eller bostadsområdet drabbas av de värsta konsekvenserna av ovanstående politik som politikerna reagerar. Men då sker det med höjda ögonbryn av förvåning och bestörtning. ”Hur kunde det bli så här?” Det egna ansvaret finns aldrig där. Insikterna saknas alltid.

Så länge politiker som Demirok får fortsatt förtroende, kommer det gå som det har gått. Fler kommer förmodligen bli ännu mer förvånade i framtiden.

Förvånande – för vissa.