Vladimir Putins krig i Ukraina går inte som planerat. Trots alla försäkringar om motsatsen är det nu alltmer uppenbart även för den inhemska publiken att kriget är ett misslyckande. Krigshetsare kräver full mobilisering. Putin går dem delvis till mötes genom att beordra en partiell mobilisering. 300 000 reservister ska kallas in för att täcka förlusterna.

Ryssland har tagit enorma förluster, det vet vi. Exakt hur stora de är vet vi däremot inte. Det finns tecken som tyder på över 50 000 döda, en uppgift som härstammar från ett uppsnappat meddelande om utbetalningar till anhöriga i över 48 000 fall (detta var innan den senaste ukrainska motoffensiven). Det brukar sägas att på varje dödad i strid går det två sårade, vilket skulle betyda att det rör sig om totalt cirka 150 000 människor. Oräknat alla som tagits som krigsfångar.

Det är omöjligt att få exakta uppgifter om ryska förluster. Detsamma gäller de ukrainska. Men att Putin nu ger med sig och beordrar en mobilisering av, i ett första steg, flera hundra tusen man visar att förlusterna är omfattande. Den ryska armén behöver helt enkelt mer kanonmat att skicka till Ukraina.

Många svenskar står inför en tuff vinter och ett krävande 2023. Elpriserna, inflationen och de stigande räntorna kommer tvinga vissa hushåll på knä men kräva av alla låg- och medelinkomsttagare att prioritera det allra nödvändigaste. Inget lull-lull, kort sagt. Minskad konsumtion lär leda till stigande arbetslöshet. Svensk ekonomi kommer att krympa.

Men det räcker att se några ögonblick av kriget i Ukraina för att inse att det knappast är den svenska medelklassen som har det tuffast just nu. Många av oss får avstå saker för att ha råd med det viktigaste, men det kan vi leva med.

Den ryska mobiliseringen kommer att förlänga kriget. Hur ryssarna ska få ihop logistiken med denna stora tillförsel av manskap blir intressant att se. Många fler kommer att dö, så mycket kan vi säga redan nu. Att erkänna ett nederlag ligger inte för Putin. Frågan är hur stark ryssarnas motivation är för att dö i ett krig de inte ens förstår sig på.

Allt detta betyder en tuff vinter för Europa. Men den sortens defaitism vi ser prov på här och var, som går ut på att väst ska tvinga Ukraina att avstå delar av sitt territorium till Ryssland för ”fredens skull”, bör ignoreras.

Västs vapenleveranser bör både fortsätta och intensifieras. För att det är rätt. För att det är nödvändigt. Och för att det också ligger i vårt säkerhetspolitiska intresse.