Krig går sällan enligt plan. Saker händer. Det ena påverkar det andra och plötsligt har situationen blivit en helt annan än planerat. Ukrainakriget är ett av många exempel på detta. Kriget som skulle ha varit en snabb och effektiv operation har blivit ett segt och kostsamt utnötningskrig.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin anklagade skrikande den ryska militären för att ha bombat Wagnersoldater i stora antal. Den ryska armén förnekar detta, men tärningen var redan kastad. Wagner gick över gränsen mot Ryssland och tog snart kontroll över Rostov vid Don. När Putin i ett tal till nationen dömde ut Wagner som förrädare och terrorister valde Prigozjin att löpa linan ut och angripa självaste Putin. ”Snart har vi en ny president” var budskapet.

Det som nu händer i Ryssland är anmärkningsvärt. Intressant. Och väldigt välkommet. Många har varnat för att den ryska federationen kan börja knaka i fogarna om kriget fortsätter. Men tesen då var att minoriteter, som offrats i kriget, sulle börja resa sig mot centralmakten. Inte att Wagner skulle gå till angrepp.

Hur detta än slutar tar det kraft, uppmärksamhet och resurser från det ryska anfallskriget i Ukraina här och nu. Det kan sänka stridsviljan hos de ryska soldaterna vid fronten om de inte ens vet om deras president sitter säkert. Dessutom lär det erodera Putins maktbas. Oligarker och andra som är viktiga stöttepelare till Putinregimen är knappast intresserade av att hålla en regim som vacklar på detta sätt om ryggen till vilket pris som helst. Alla lär överväga sina alternativ.

Prigozjin är knappast en tänkbar efterträdare till Putin, men upproret är ett test för regimen. Nu får vi se hur pass stort stödet faktiskt är när allt ställs på sin spets. Stora delar av den ryska militären ligger nedgrävd i Ukraina och kan inte försvara sitt land. Återstår nationalgardet och säkerhetstjänsten som därmed sätts på prov inför öppen ridå. Exakt hur många soldater Wagner har vet vi inte, uppgifter har varierat från 15-25 000.

De närmaste dagarna lär bli avgörande, ty ett uppror som detta behöver lyckas snabbt. Annars finns risk för att Wagnersoldater börjar tappa tron på det Prigozjin har satt igång och vi kan få se deserteringar. Hur Prigozjin resonerat här vet ingen – räknar han kallt med att fler ska börja sätta kniven i ryggen på Putin?

Ryska soldater marscherar mot Moskva. Huruvida de når så långt återstår att se. Det vore synnerligen anmärkningsvärt. Men om det är något som vi lärt oss det senaste året är det att ingenting går att utesluta. Att Putin utkämpar sin hårdaste strid just nu är uppenbart. Blir det också hans sista?

Uppdatering: Prigozjin meddelar att han drar tillbaka sina trupper 20 mil utanför Moskva. Kanske insåg han att stödet för en kupp inte fanns där. Kanske var detta en väldigt vågad testballong. Eller något regisserat som vi inte riktigt har grepp om. Det får framtiden utvisa.