Stefan Löfven ska bli PR-konsult på Rud Pedersen Public Affairs. Det betyder att han blir kollega med Anders Borg, vilket är lite underhållande. Men vad förväntas den gamle S-ledaren göra? Vilken kompetenslucka är det som Stefan ”vi såg det inte komma” Löfven ska fylla?

Uppenbarligen krävs ingen särskild kompetens för att bli PR-konsult (inte för att bli ordförande för Svenska fotbollförbundet heller, ska sägas). Detta har vi i och för sig vetat sedan länge, men Löfven är förmodligen den minst kompetente statsministern Sverige haft på flera decennier vilket gör det hela lite extra obegripligt.

Som S-ledare framhävde Löfven gärna sin bakgrund som både fosterhemsbarn och svetsare. Partiets alla grenar slöt upp och spred narrativet att Löfven var det perfekta beviset på att vem som helst kan lyckas i socialdemokratins Sverige. Från fosterhemspojke till socialdemokratisk statsminister! Vilken saga.

Löfvens förmåga att navigera sig förbi politikens potthål och hålla Socialdemokraterna kvar vid makten, trots fallande väljarstöd, bidrog ytterligare till hans popularitet i de röda leden. Man kan bara fantisera om hur samma människor tänker om den forne fackpampens beslut att bli PR-konsult. Aftonbladets ledarsida beklagade sig över den forne statsmannens beslut.

Löfven ska enligt egen uppgift agera ”länk mellan den politiska arenan och näringslivet”, vilket gissningsvis betyder att han lär låna ut de kontakter han skaffat sig under åren i politikens finrum samt dela med sig av den kunskap han har om hur politik skapas i regering och riksdag. Inget fel i det, kan någon tycka, men det finns en problematik i att före detta statsråd och regeringschefer ganska kort tid efter sin avgång tar plats i näringslivet eller på andra håll. De sitter inne på mycket information som kan utnyttjas.

Längre karantänsregler har diskuterats och kan kanske vara en god idé. Men om något visar Löfvens beslut att bli PR-konsult att hans eviga tjat om sin bakgrund som svetsare och ”vanlig arbetare” var ett poserande, en fasad, för att locka väljare. Om nu någon inte redan hade förstått det.