Magdalena Andersson har i en DN-intervju gått till angrepp mot den libertarianske YouTubern och debattören Henrik Jönsson. ”Vem finansierar honom?” fräste hon, och detta i en intervju som handlade om ryska påverkansoperationer.

Dels är det direkt oförskämt att insinuera att en hedersknyffel som Henrik Jönsson skulle ha ljusskygga finansiärer när han är en företagare som även utan donationer och YouTubeintäkter säkert skulle klara sig alldeles utmärkt. Men det säger också så mycket om partiets syn på enskilda individers personliga engagemang utan bidrag eller en annan stor sponsor i ryggen. Socialdemokraterna förstår bara inte hur detta är möjligt.

Den före detta statsministerns yrvakna reaktion över Henrik Jönssons mediala framgångar är talande, ty det är högern och inte vänstern som dominerar på detta område.

Kvartal. Bulletin. Henrik Jönsson. Antalet framgångsrika högerprojekt i dagens tuffa mediala klimat är inte många men slår ändå vänsterns dito med hästlängder. Där är det snarare fråga om misskötta bidragsprojekt som måste läggas ned efter en tid.

Det som fått Magdalena Andersson att reagera så pass att hon drar in en fristående högerdebattör i diskussionen är Jönssons krönikor i vilka han problematiserar socialdemokratins förhållande till anti-judiska väljargrupper och, inte minst, den från partiet avhoppade riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

Hela historien om Jamal Hamas, som Andersson själv kallade honom i en riksdagsdebatt, är ytterst pinsam för Andersson själv då hon först gått i god för hans fina värderingar och detta, enligt vad vi fått veta, efter att hon och partiet hade kunskap om det som slutligen fick Socialdemokraterna att be honom lämna partiet.

När socialdemokratin blir påkommen med hyckleri biter de alltid tillbaka. Stenhårt. Samma sak med partiets lotteriverksamhet, som för övrigt också granskats av Jönsson. Magdalena Anderssons insinuanta fråga och pressekreteraren Mirjam Kontios påstående att Jönsson ägnar sig åt ”hatpropaganda” mot den socialdemokratiska partiledaren visar att opinionsbildning fungerar och att det alltid är rätt att granska Partiet.

Så. Fortsätt med det, Henrik Jönsson och alla ni andra. Det lönar sig, på flera sätt.