Det finns få fördelar med att sakna ständig tillgång till västerländskt internet. Men med någon timme per dag öppen för att få något gjort lämnas resten av dagen till annat. Exempelvis gå igenom dokument i datorn. Jag stöter på urklipp och bilder från Stefan Löfvens tid vid makten, påminns om tafattheten, den grötmyndiga retoriken och inte minst alla misslyckanden.

Inte bara lovade Löfven EU:s lägsta arbetslöshet. Hans regering lovade även att fixa skolan, integrationen och att ”knäcka gängen”. Dåvarande justitieminister Morgan Johansson hävdade att man var på väg att göra det. Inrikesminister Anders Ygeman utsåg 2021 till ett så kallat leveransår. Det var då som resultaten skulle börja synas efter omorganisationen av polisen och alla satsningar.

Nu har vi definitivt facit. Arbetslösheten kom aldrig i närheten av EU:s lägsta utan cementerades på mellan 7 och 8 procent. Svenska elevers skolresultat fortsätter att falla, enligt senaste PISA. Integrationen fortsätter att vara en huvudvärk, även om mycket bra görs på kommunal nivå. Och gängvåldet blev efter en tillfällig nedgång 2021 bara värre.

Hotet från den grova organiserade kriminaliteten slår mot alla nivåer. Skolor drabbas. Vården likaså. Och Kriminalvården har gått upp i stabsläge på grund av platsbristen. Det är nu så många gängkriminella på svenska anstalter att de utgör ett allt större säkerhetshot mot personalen. Låt se hur det går när svensk kriminalvård med det lågaffektiva bemötandet och en smarrig nyårssupé stävrätt möter gängens empatilösa, personlighetsstörda och nakna våldsuppfattning.

Listan över regeringen Löfvens misslyckanden kan göras lång. Vi glömmer så fort, men det är viktigt att påminna sig om hur den tidigare regeringen presterade när man är benägen att doppa den nuvarande i tjära och fjädrar. Var det bättre förr? Jag vill hävda att så verkligen inte är fallet.

Vi behöver inte diskutera vem som bär skulden till den uppkomna situationen för vi vet alla att det ansvaret delas av sju riksdagspartier. Vi kan dock se vilka regeringar som inte gjorde något för att komma tillrätta med problemen. Reinfeldt I och II var i princip ointresserade av rättspolitik. De satte målet att nå 20 000 poliser och stängde butiken när detta var uppnått. De ignorerade alla varningstecken om klanvälde i förorterna och missbedömde fullständigt potentialen i den våldsvåg som väntade. Kanske tänkte Moderaterna att det var problem som bara skulle drabba de invandrartäta förorterna, och där bor det ju ändå inga moderater. Typ.

Sedan tog Löfven över. Den grå fackpampens primära uppdrag var emellertid att hålla ihop partiet. Efter alla turer med Mona Sahlin och Håkan Juholt behövde Socialdemokraterna en trygg, tråkig, samlande kraft. Någon visionär och reformist var Löfven definitivt inte. Han talade om en industrikansler som skulle hjälpa Sverige att nyindustrialiseras. Näringsminister Damberg tillsatte till slut fyra, men själva tanken att politiskt tillsatta personer ska kunna se till att återindustrialisera ett modernt tjänstesamhälle som Sverige har närmast kinesiska kännetecken i tron på överstatlig förmåga.

Berättelsen om svenska regeringar är en berättelse om misslyckanden. Vanligtvis är de duktiga på att leverera kortsiktiga vallöften, som höjda bidrag och sänkta skatter eller en och annan välfärdsreform. Men de stora dragen, de stora ödesfrågorna som inte löses på en mandatperiod, skjuts alltid på framtiden.

Därför är vården och skolan i ett konstant kristillstånd. Därför trasas Sverige sönder av organiserad brottslighet just nu (och vi har bara sett början av vart detta kan tänkas landa). Svenska regeringar börjar låta som ett hockey- eller fotbollslag som alltid misslyckas. ”Vänta till nästa år, då jäklar…”.

———————-
Denna text är skriven via ett skakigt sydkinesiskt internet med en sporadiskt fungerande VPN-tjänst. Därför kan det dröja innan din kommentar blir godkänd. Det betyder inte att den är raderad. Ha tålamod.