När Magdalena Andersson tog över som partiledare för Socialdemokraterna efter Stefan Löfven, och sålunda också övertog statsministerposten, rådde närmast eufori i partiet. Den allt tröttare Löfven, som aldrig var ett förstahandsval utan blev partiledare för att utstråla lugn efter den kaotiska tiden under Juholt, ansågs ha gjort sitt och sakna förmåga att vinna ännu ett val.

Andersson klev snabbt upp i topp i förtroendemätningarna. Av bland andra Aftonbladets oefterhärmliga ledarsida ansågs hon som en given segrare. Vem skulle rösta emot en kvinnlig statsminister? Socialdemokraterna misslyckades med att hänga kvar vid regeringsmakten, men det hade mer med krympande samarbetspartier att göra. S gjorde faktiskt ett starkt val.

Sedan valet har Magdalena Anderssons förtroendesiffror hållit i sig, och i sociala medier har kaxiga partister räknat ned dagarna till nästa val då Andersson antas vinna tillbaka statsministerposten. På sistone har det blivit allt tydligare att vägen dit ingalunda är självklar.

Magdalena Andersson framstår inte som den där omåttligt populära, skickliga, förtroendeingivande och trygga ledaren längre. Det är hennes eget fel. Andersson har i handling visat att hon är svajig, otajmad och oprofessionell.

Som bekant lät hon inte bara proklamera att ett svenskt Natomedlemskap skulle vara destabiliserande för vår del av världen för att sedan tvärvända i frågan. Hon tog öppen och emotionell strid för riksdagsledamoten Jamal El-Haj för att sedan tvärvända även där.

S-ledarens senaste eskapad var att gå till angrepp mot entreprenören och högerdebattören Henrik Jönsson, vilket fick folk i de egna leden att reagera över partiledarens omdöme. Dessutom stärkte det Jönssons varumärke ytterligare.

Med Natomedlemskapet i hamn, sjunkande inflation, den lägsta asylinvandringen på 2000-talet och allt fler åtgärder mot den grova kriminaliteten på gång har den uträknade Tidöregeringen börjat visa resultat. Och det är långt kvar till nästa val. Vilket alternativ erbjuder Socialdemokraterna?

Partiets stora stridsfråga just nu är regeringens förslag på att beskatta sossarnas lukrativa lotteriverksamhet, men det är knappast en valfråga som intresserar andra än de mest partitrogna. I övrigt är det synnerligen tunt på nyheter från partiet som säger sig genomgå en politikutveckling. Hittills har vi fått höra att partiet ångrar sin tidigare migrationspolitik (fast de skyller främst på Moderaterna), men det räcker knappast för att locka nya väljare.

Bilden av en bestämd Andersson med korsade armar som vill ”ta itu med” saker imponerar inte längre. Om den sittande regeringen levererar på sina löften, den stigande arbetslösheten planar ut för att sedan börja sjunka (vilket är troligt) och folk upplever att det går åt rätt håll i brottsbekämpningen kommer nästa val bli kämpigt för lag Andersson. Tilltänkta koalitionspartners som Muharrem Demirok och Daniel Helldén är knappast figurer som entusiasmerar massorna.

Magdalena Anderssons gloria har hamnat betänkligt på sned. Partiets propagandabild av S-ledaren som en lugn och trygg landsmoder har klottrats ned. Av henne själv.

***

Fotnot: Bloggtextens bild är en målning gjord av Susanna Tall, som beskriver Magdalena Andersson som ”stabil, en hela landets mamma som tar hand om allt med stil och styrka.” Det är oklart om konstnären omvärderat den bilden av partiledaren på sistone.

Läs även:
HAX: Sossarna har tappat koncepten