Det var en annan tid.

Så brukar det låta när politiker som var med förr får frågan vad de egentligen höll på med. Det kan handla om inställningen till invandring, kriminalpolitik, droger eller sexhandel. Det är som om tidsandan blir en ursäkt för gamla misstag. Kommer våra barn få samma svar när de i framtiden frågar vad dagens politiker höll på med? Varför de inte tog chansen att agera i tid?

Det var så enkelt förr. Åtminstone minns vi det så. Det var tydligt och uppenbart vad som var höger och vänster i politiken. Förebilderna fanns där såväl i Europa som i USA och på andra håll i världen. Drömmen om en bättre värld kändes verklig, realiserbar. Vägvalet kändes därför självklart för de flesta. Det var inget snack om i vilken riktning vi skulle gå.

För högern stavades framtiden EU, privatiseringar, avregleringar, skattesänkningar och mer individuell frihet. Sverige skulle bli mer som andra europeiska länder (plus snuset). För vänstern var allt detta ett hot mot den svenska modellen, ett begrepp som för övrigt används alltmer sällan i den politiska debatten. Därför fanns det en ganska bred EU-skepsis på vänstersidan.

Höger och vänster är inte riktigt vad det en gång var. Konfliktlinjerna har suddats ut, alla har svängt in mot mitten och ett tredje maktfält (det nationalistiska) har tillkommit och ruckat på det gamla maktförhållandet mellan borgerligheten och socialdemokratin. Sverigedemokraterna är varken vänster eller höger, eller både och. Det hade varit en hopplös position för några decennier sedan, men i dag är den tvärtom ganska tacksam.

Vänstern har gjort sig själv obsolet. Välfärdskampen har de vunnit. I dag råder ingen konflikt om huruvida Sverige ska vara ett land med en universell välfärdsmodell, även om vissa partier till höger lägger halvljumma förslag på kvalificering till hela välfärden vilket i praktiken vore att frångå den universella modellen. Inget parti driver en lågskattelinje längre.

Högern har i stället tappat självförtroendet. Allianssamarbetet sprack när Centerpartiet och Liberalerna valde att agera samarbetspartier till den socialdemokratiska regeringen. Detta var visserligen ingen ny situation för C, som gjorde något liknande under Olof Johansson, men nu var anledningen en annan. Aversionen mot SD gjorde att C inte ansåg sig ha något annat val än att måla in sig i det rödgröna hörnet.

Liberalerna återvände till den borgerliga ringhörnan efter senaste valet, men inte utan inre konvulsioner. Partiet kan mycket väl implodera under den stress det nu genomgår. Att tappa mandatet i Europaparlamentet skulle kunna bli en början.

Ute i Europa ser vi en liknande situation. David Cameron satte allt på ett kort när han gick EU-kritikerna till mötes och lät utlysa en omröstning om det brittiska EU-medlemskapet, vilken sedermera ledde till Camerons fall. Fredrik Reinfeldt satte sin statsministerpost på spel i valet 2014 genom att gå all-in på den nymoderata (miljöpartistiska) invandringspolitiken. Sedan drog han som en avlöning redan på valnatten och slapp därmed hantera kaoset 2015, det vill säga effekterna av sin egen politik. Besvikelsen från gamla moderata väljare finns emellertid kvar. Och bristen på tillit.

Nu ser vi hur helt nya maktcentra bildas.

Nu ser vi hur helt nya maktcentra bildas. Jimmie Åkessons parti är Sveriges andra största och har nu mer inflytande än någonsin. Giorgia Meloni leder Italien och siktar nu på att samla nationalisterna i EU. Konservativa Tories går mot ett tungt nederlag i det kommande brittiska parlamentsvalet, och där skulle det nya partiet Reform UK kunna ta ett antal platser. Kontinentalplattorna rör på sig i land efter land.

Någon pasokifiering av de svenska Socialdemokraterna har vi inte sett. Däremot har SD ätit sig in i partiets trognaste väljarskara. Arbetar- och glesbygdsväljarna strömmar från S till SD vilket är ett hårt slag mot den socialdemokratiska självbilden.

För högern är situationen egentligen ännu mer problematisk, trots att den råkar sitta vid regeringsmakten för tillfället. Under alliansåren fanns ett gemensamt borgerligt projekt. Det saknas i dag. Moderaterna har inte ens ett eget projekt längre. Vem vet vad partiet tycker och vill?

M avideologiserades under Reinfeldteran, som lämnade ett desillusionerat och räddhågset parti efter sig. Vare sig Anna Kinberg Batra eller Ulf Kristersson har lyckats ingjuta mod och ideologisk glöd i det gamla samlingspartiet. Nu är M tredje största parti, synbart på drift utan riktning. Kristdemokraternas situation är minst lika besvärlig. KD har tuffat till sig under Ebba Busch, men många kärnväljare känner inte längre igen sig och partiet har gjort väldigt lite väsen av sig i regeringen.

Känslan inför valet 2022 var att riksdagen skulle behövas rensas på två, tre partier och nytt blod komma in. Så blev det inte. Högern tog över regeringsmakten, men Tidöpartierna utstrålar inte direkt framtidsoptimism och glöd.

M, KD och L behöver fråga sig varför de finns. Är det för att säkra en riksdagsmajoritet mot Socialdemokraterna eller för att de faktiskt vill åstadkomma någonting? Hur ser visionen för ett bättre Sverige ut?