Med minnet av hur debatten såg ut förra gången var det nog få som hade sett fram emot nattens presidentvalsdebatt mellan den sittande amerikanske presidenten Joe Biden och utmanaren Donald Trump. Tillställningen blev dock mer städad än sist. Men det är inte för det den kommer bli hågkommen utan för Bidens katastrofala insats. Kanske hans sista som president?

Joe Biden är gammal. Men han ser ännu äldre ut än sina 81 år. Särskilt i natt. Han sluddrade, han tappade orden, han blandade ihop Putin och Trump och gjorde framför allt under debattens första hälft ett synnerligen förvirrat och trött intryck.

Det är ovärdigt att se en sittande president så här, och det är inte möjligt att fortsätta. Boris Jeltsin kunde åtminstone skylla på alkoholen och att han hade roligt på kuppen. Bidens framträdande är en gammal förvirrad mans som till råga på allt är världens mäktigaste. I den mån han nu ens leder landet. Med en så skör ledare är det ofrånkomligt att makten de facto ligger någon annanstans.

Det är två gamla dubbar som gör upp om presidentposten. Trump är inte så mycket yngre än Biden. Men han ger ett helt annat intryck. Visst finns det pigga 81-åringar, men Biden är inte en av dem. Hans ansikte är uttryckslöst och blicken fadd, likt en dement mans. Detta är inte en man som ska ha ett högre politiskt ämbete, eller något ämbete alls. Och skulle han inte vara så makthungrig hade jag tyckt synd om honom.

Biden har gjort ett bra jobb i Ukrainafrågan, och han var uppenbarligen också en viktig partner när Sverige stötte på motstånd från Turkiet och Ungern i sin strävan att bli Natomedlem. Men han skulle ha haft vett att kliva av för två år sedan.

Frågan nu är om det finns hopp för Demokraterna genom att tvinga ut Biden. Det är ytterst sent för en sådan manöver, men hoppet om att han ska kunna besegra Trump måste vara borta. Å andra sidan: vem skulle ersätta honom? Kamala Harris skulle få så duktigt med stryk att det vore direkt pinsamt.

Oavsett om det blir Biden, Harris eller någon annan paniklösning kan nog valet i november sägas vara en formalitet. Nästa amerikanska president heter Donald Trump.

Game over.