Johan Pehrson har aviserat sin avgång som Liberalernas partiledare. Åsikterna om skälen till detta går isär, men troligast är att Pehrson blev tvingad att fatta detta beslut. Frågan alla ställer är vad som nu kommer hända med partiet. Men den stora frågan är faktiskt varför vi ens ska bry oss.

Liberalernas problem är betydligt större än Johan Pehrson. Han blev inkastad som partiledare i egenskap av att vara förste vice när Nyamko Sabuni väldigt abrupt avgick strax före valet 2022. Då såg det minst sagt mörkt ut för partiet med usla opinionssiffror och ett olägligt partiledarbyte just när det var dags för valrörelse.

Jag minns Johan Pehrson som den där rättspolitiske talespersonen som alltid ville ha mer övervakning. Han stod upp för FRA-lagen i riksdagens talarstol. Han försvarade datalagringsdirektivet med att Sverige annars skulle få böter från EU och räknade ogenerat på hur många sjuksköterskor dessa belopp skulle kunna finansiera. Som om det hade någonting alls med saken att göra.

Då framstod han ändå som någorlunda stringent, om än i princip alltid på fel sida i sakfrågorna. Något frihetligt innehåll var det svårt att finna spår av i hans politiska utspel. Som partiledare har Johan Pehrson mest framstått som en flamspelle. Det har ånyo blivit så tydligt hur enskilda roller passar vissa personer, och att just partiledarrollen endast är vikt för en viss sorts politiker. Håkan Juholt fungerade inte heller i den rollen, även om just hans fall från tronen hade fler orsaker. Som ambassadör har Juholt emellertid närmast gjort succé.

Pehrson var i likhet med Juholt den där partiledaren som flest väljare skulle vilja ta en öl med men som alltför få kände något egentligt förtroende för som politisk makthavare. Politik är som bekant en förtroendebransch, och när det är de små gesternas politiker (Magdalena Andersson) som vinner väljarnas förtroende, är det svårt att lyckas för en yvig, korvätande och lite bullrig man som Pehrson.

Vem tar över Liberalerna i juni? Lotta Edholm är det givna svaret, om hon vill. Men i grunden tror jag inte att det har så stor betydelse vem som tar över. Liberalerna har spelat ut sin roll i svensk politik. Partiets enda starka sakfråga, skolpolitiken, har förlorats till Socialdemokraterna. Det saknar egen livskraft och har räddats kvar i riksdagen av stödröster två val i rad. Enbart i syfte att rädda ett regeringsalternativ.

Kan L räddas en tredje gång? Kanske. Men troligare är att det gamla folkpartiet nu slutligt har spelat ut sin roll i svensk politik och helt på eget bevåg straffat ut sig hos de svenska väljarna. Skadan är självförvållad. Det kommande utträdet ur riksdagen likaså.

En avgörande fråga som fått både Liberalerna och Centerpartiet att falla in i irrelevansens mörka dimma är dessa ”liberala” partiers oförmåga att hantera det nya politiska spänningsfältet med ett nationalistiskt parti på ena sidan och övriga partier som går i konservativ riktning på den andra. I mitten, som vad Centern än hävdar aldrig har lyckats bli bred, står C och L handfallna.

Det finns inga bra vägar framåt för något av dessa partier. De har inga attraktiva svar på de frågor som väljarna ställer 2025. Då är frågan varför de ens ska vara med och tävla om rösterna.