För några veckor sedan bloggade jag om händelsen när en polisman dömts för förtal och förolämpning efter att ha tipsat Allmänna arvsfonden om att de betalar ur pengar till en man som dömts för sexuella övergrepp på en 13-årig pojke. Mannen hade fått pengarna för att starta en utbildning för ungdomar med särskilda behov, hette det.

Min invändning mot det hela var att utbildningen riktade sig till personer som är 18 år och uppåt, alltså vuxna personer. Inte barn. Att vara dömd för brott mot barn bör därmed i sig inte vara exkluderande för att få driva en verksamhet för vuxna. Leif GW Persson höll inte med utan tog chansen att i direktsända Efterlyst förrförra onsdagen annonsera att han startat en fond för att samla in pengar som stöd till polismannen.

Nu har Hanne Kjöller dykt djupare i det här fallet genom att granska både förundersökning och dom och funnit att saker verkligen inte är som Leif GW Persson framställde dem i TV-rutan. Att det inte gällde barn utan vuxna visste vi som läst om fallet redan då. Nu vet vi också att polismannen har betett sig synnerligen oprofessionellt och visat prov på dåligt omdöme.

”Polismannen och en underordnad poliskollega är på väg ut på ett jobb i Stockholm. Vid Roslagstull passerar de en bil. Kollegan säger: ”Var inte det där pedofilens bil?” Han säger i förhör att han känner igen den från en trafikkontroll något halvår tillbaka i tiden och den slagning på ägaren som gjordes då. Polisparet hinner ut på motorvägen innan de bestämmer sig för att vända och ”kolla” bilen. Vad det är de ska kontrollera eller hur man kontrollerar en ”pedofilbil” framgår inte. […] Och vad är det som skiljer ”kolla” från att trakassera?”

Frågan är befogad. Polismannen fattar även ett eget beslut om en husrannsakan på mycket lösa grunder och kallar den tidigare sexbrottsdömde mannen för en jävla idiot. Därefter tipsar han Allmänna arvsfonden om att de ger miljonbidrag till en pedofil. I själva verket, avslöjar Kjöller, rörde det sig om en stiftelse som under lång tid byggt upp en unik museiverksamhet och som delvis skulle erbjuda en hantverksutbildning. Målgruppen var 18-25-åringar, som lär vara av föga sexuellt intresse för någon som attraheras av förpubertala barn eller barn på väg in i puberteten. Men att skilja äpplen från päron är tydligen svårt för vissa.

En oprofessionell polis med dåligt omdöme har alltså dömts för förtal och förolämpning helt i enlighet med svensk lag. Hela händelsen snedvrids och ges uppmärksamhet i både TV3 och Expressen tack vare Leif GW Persson, som uppenbarligen inte bara tycker att poliser får bete sig lite hur som helst utan att det rent av ska belönas ekonomiskt. Bara det är ”rätt” personer som drabbas (sprider sig Gunvald Larsson-sjukan inom svensk polis?). Folk skänker förstås pengar för ”den goda sakens” skull och den dömde polismannen kommer säkert att gå plus och få värk i ryggen av alla ryggdunkningar. Kom inte och säg att vi inte får de poliser vi förtjänar.