En polisman anmäler att en man som fått sex miljoner kronor från Arvsfonden för att starta upp en utbildning för ungdomar med särskilda behov tidigare dömts för sexuella övergrepp på en 13-årig pojke. Arvsfonden drar in pengarna. Polismannen döms i tingsrätten till dagsböter för förtal och förolämpning.

Det kan tyckas vara ett sådant där typiskt fall där godhjärtade insatser bestraffas av staten och där vi medborgare förväntas reagera med ilska och höja näven i skyn. Men låt oss ta en titt på de, faktiskt ytliga, detaljerna för att se vad det egentligen handlar om.

Mannen var alltså dömd för sexuella övergrepp på en 13-årig pojke och polisen fann barnpornografi i hans lägenhet. Case closed. Han vill flera år senare starta upp en utbildning för ungdomar med särskilda behov. Denna utbildning riktade sig, enligt tingsrätten, mot ungdomar över 18 år. Inte mot barn. Vad en person med pedofila böjelser skulle ha för sexuellt intresse av i lagens mening vuxna individer förstår jag inte. Det är här det oftast brister när ”pedofili”-begreppet används i media. Det görs aldrig åtskillnad mellan pedofili (attraktion till förpubertala barn) och hebefili (attraktion till barn i puberteten) och i detta fall tycks ingen heller reagera över att en person som verkar ha sexuellt intresse i minderåriga hade fått pengar för att driva en verksamhet riktad till unga vuxna. Försök skilja på äpplen och päron.

Därmed inte sagt att mannen skulle vara lämplig att driva den där utbildningen. Men lämplighet ska bedömas på många andra grunder än enbart genom en titt i belastningsregistret för att avslöja gamla synder. Avtjänade straff bör betyda att personen har rätt att gå vidare i sitt liv. Mannen är rimligen inte ett förstaval som lärare i en mellan- eller högstadieskola, men att brott mot barn ska diskvalificera honom från att arbeta med vuxna människor är ett lite märkligt resonemang.