15-åringen Greta Thunberg, tjejen som skolkade för klimatet och användes för att marknadsföra mammas bok och hjälpa till att etablera en ny klimatengagerad PR-byrå, blev utsedd till en av världens mest inflytelserika tonåringar. En så framgångsrik ung person blev förstås, hux flux, inbjuden till klimatmötet i Katowice.

”Hon talade inför världsledarna”, har det låtit. Det är även så SVT presenterar klippet när årets mest engagerande nyheter ska summeras. Greta Thunberg kliver upp på scenen för att hålla det där lillgamla talet för världsledarna. Men något är fel. Var är alla världsledare?

Om man följer vad som händer när Thunberg kliver av scenen blir det uppenbart: här finns inga världsledare, bara ett sekretariat och tre personer som applåderar i publiken (SVT Play, start kl. 09.01).

Strax efter talet.

Schemat för mötet lär ha varit spikat sedan lång tid tillbaka. Sådana här stora sammankomster sker inte ad hoc. Det troliga är att de lyckades få in Greta Thunberg under en paus. Därmed fick PR-byrån och klimatindustrin en liten bonus, och klimatmötet fick leka lite inkludering genom att ta med ett barn i sammanhanget.

Trots att talet hölls när ingen lyssnade presenteras det ändå av SVT som att Thunberg ”talade inför världsledarna”. Komiskt nog kan alla se i klippet att inga ledare var där. Men målet var redan uppnått.

Greta Thunberg säger själv att hon inte gillar att stå i fokus, att ”det är lite jobbigt”. För personer med det som brukar kallas asperger är detta inget ovanligt. Att det inte skulle ligga andra krafter bakom hennes mediala genombrott får därför betraktas som uteslutet. Att använda barn i sin propaganda är numera vardagsmat för vänstern.

Vi lever i en tid när allt är manipulerbart. Den senaste tekniken möjliggör till och med, i ordets rätta bemärkelse, att lägga ord i munnen på folk. Fejkade tweets har vi vant oss vid, även om de fortfarande är förvånansvärt effektiva. Fundera ett slag över vad fejkade videor av makthavare, där de verkar säga saker de aldrig har sagt, kan spela för roll framöver.

För nyhetskonsumenten är det viktigare än någonsin tidigare, just för att det är snåriga än förr, att se bortom ytan. Att förstå att allt har en avsändare.

Folk måste helt enkelt lära sig att se skillnad på nyheter och skicklig marknadsföring.

Tillägg: SVT har kommenterat

Läs även:
Henrik Alexandersson