”Man kan tycka att Sverige bara ska vara en delstat i EU. Men man kan inte låtsas att Sverige både kan fortsätta vara en självständig stat och lämna över mer och mer makt till ett parlament där vi väljer 2,4 procent av ledamöterna. Själv är jag för ett EU som är ett samarbete mellan självständiga stater. Då behövs inget EU-parlament.”

Johan Hakelius förklarar varför vi inte ska rösta i valet till Europarlamentet. Det är skön läsning efter veckor av ”det är din demokratiska skyldighet”-plattityder i morgon- och kvällspress. Poängen Hakelius gör med Sveriges pyttiga inflytande (18 av 718 ledamöter) i Europarlamentet är viktig. Parlamentet stiftar lagar som sätter sig över nationell lagstiftning. Vår möjlighet att påverka detta är alltså 2,4 procentig. Att säga att man måste rösta för att parlamentets beslut påverkar oss är således kontraproduktivt: ju fler som röstar, desto större klapp på axeln för EU att fortsätta utvidga sin makt på de enskilda medlemsländernas (och väljarnas) bekostnad. Ju fler som röstar, desto större legitimitet för en EU-elit att fortsätta skrubba varandras ryggar.

Det är naivt att tro att det spelar någon stor roll för dig, Sverige eller EU om vi skickar Marita Ulvskog, Carl Schlyter eller Gunnar Hökmark till Europaparlamentet. I bästa fall lyckas den vettigaste av dem med lite skademinimering i någon enskild fråga. I sämsta, och troligaste, fall röstar de precis lika.

Vissa säger att om det inte hjäper att rösta, hur hjälper det att inte rösta? För mig handlar det om legitimitet och vad jag med gott samvete kan stödja. Ett parti och dess företrädare ska förtjäna min röst. Det finns ingen poäng i att förstrött rösta på någon bara för att det ”inte finns någon bättre”. Då är det faktiskt vettigare att stanna hemma och peta sig i naveln. Vad legitimiteten beträffar är det ofrånkomligt att en röst i Europaparlamentsvalet är en röst på det EU vi har i dag. Gillar du EU av i dag, gå och rösta. Jag gör det inte och avser därför inte att ge EU-politikerna ansvarsfrihet genom att legitimera systemet.

Bankrånare kommer att fortsätta råna banker oavsett vad vi tycker om det. Men vi behöver inte artigt öppna dörren för dem när de just har genomfört rånet…

Se även: Därför river jag mitt röstkort

Tipstack: Markus