Varför hatar ni bögar? Kan man vara homosexuell i ert parti? Hur bögfientliga är ni, egentligen? Vill ni förbjuda abort?

Detta är frågor som Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund brukar få. Ständigt lyfts KD fram som ett närmast böghatande parti. Onekligen finns det tokstollar i partiet, i svensk kontext att betrakta som kristna extremister. Men Hägglund leder ett traditionellt svensk parti som knappast innehåller fler galningar än Vänsterpartiet.

Ibland tycker partiet dessutom helt rätt. När det gällde frågan om huruvida Svenska kyrkan skulle tvingas viga homosexuella var Kristdemokraterna faktiskt det enda parti som insåg det orätta i att tvinga ett fristående samfund till något. Låt alla registrera sig civilt och sedan bestämma vilken sorts ceremoni de vill ha, tyckte partiet. Och blev nedröstat.

Mot bakgrund av synen på KD i Sverige är det synnerligen märkligt att Tenzin Gyatso, mer känd som dalai lama, är så hyllad. Här har ni en person som minsann är hardcore när det gäller synen på homosexualitet, abort och livet i största allmänhet. Hans åsikter delas knappast av den demokratiska västvärlden i stort utan endast av religiösa knäppskallar. Ändå hyllas han oreserverat i väst.

Ett skäl är givetvis att Gyatso blivit en symbol för kampen mot Kinas kommunistparti enligt logiken att min fiendes fiende är min vän. Samtidigt är det sannolikt så att folk i gemen inte har en aning om vad denne andlige ledare egentligen står för.

Bloggat tidigare:
Laman på plats i Vita huset
Vurmen för laman förvånar