Tre 18-åringar misstänks för våldtäkt mot en 12-årig flicka. Åklagaren säger att det ”inte nödvändigtvis” är så att flickan själv anser att hon blivit våldtagen men att ”lagen är tydlig när det gäller sexuella aktiviteter med personer under 15 års ålder”.

Vi ska dock minnas att det inte automatiskt är olagligt att ha sex med någon som är under 15. I maj rapporterades om ett fall med en tjej i övre tonåren som haft sex med en 14-årig pojke. Hon åtalades ”av lagtekniska skäl” för våldtäkt mot barn, berättade då DN. Men eftersom det inte förelåg något hot, våld eller tvång friades hon från anklagelserna.

Fallen är måhända inte identiska – det är svårt att avgöra av en kort tidningsnotis. Men det ska bli intressant att se hur domen i det nya fallet, där den äldre parten alltså är pojke, utfaller.