En tjej i övre tonåren har sex med en 14-årig pojke. Hon åtalas ”av lagtekniska skäl” (åtalas man inte alltid utifrån en lag?) för våldtäkt mot barn men frias eftersom det inte förelåg något hot, våld eller tvång.

Lite förbryllande är det allt. Det utvidgade våldtäktsbegreppet innebär att det inte krävs våld eller hot om våld för att någon ska kunna dömas för våldtäkt och särskilt sträng är synen när en part är minderårig. Sex med underåriga brukar mer eller mindre automatiskt klassas som våldtäkt i Sverige. Uppenbarligen inte i detta fall. Vilket säkert var helt rätt. Om sex sker under samtycke är det inte fråga om något övergrepp, även om en av personerna råkar vara under 15 år (en magisk gräns som verkligen kan diskuteras när allt fler har sex tidigare). Men lagstiftaren har inte alltid varit så tydlig på den punkten.

Det är förstås att sparka in vidöppna dörrar, men det går inte att undvika att fundera över hur denna dom hade sett ut om det var en äldre pojke som haft sex med en yngre flicka.