Socialdemokraterna kritiserade tidigare regeringen och krävde att FRA-lagen skulle rivas upp. ”Riv upp, gör om, gör rätt!” var det mantra som partiet stämde in i.

Kritiken var svår att ta på allvar eftersom lagen i sig hade förberetts under en socialdemokratisk regering. Det var således ren och skär populism att nu kritisera den borgerliga regeringen för att ha infört den.

I dag låter det annorlunda. Socialdemokraterna var varit mycket tysta under hela Snowden-affären. Stefan Löfven har över huvud taget inte yttrat sig om NSA:s och GCHQ:s globala övervakningsnät. Sedan det blev känt för den bredare allmänheten att FRA är en nyckelspelare i detta har det varit knäpptyst från både Alliansen och Socialdemokraterna. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet har kritiserat detta i skarpa ordalag (och självfallet även Piratpartiet).

Att sossarnas rättspolitiske talesperson Morgan Johansson hävdar att partiet nu stöder FRA-lagen är således inte så förvånande. Vi har vetat detta hela tiden. Månne undanröjer Socialdemokraterna riskerna för en svekdebatt som hade kommit efter en valseger nästa år ifall partiet ej tagit öppen ställning för lagen.

Samtidigt twittrar Carl Bildt att DN:s avslöjande att Siun kritiserat FRA för att bryta mot lagen är ett tecken på att ”kontrollsystemet för FRA är både skarpt och välfungerande”. Att en myndighet bryter mot lagen ses alltså som något positivt av det enkla skälet att det upptäcktes.

Detta är samma märkliga argumentation som somliga använt för att förneka att Thomas Quick-fallen är en rättsskandal. Eftersom Sture Bergwall nu friats från samtliga mordåtal är det ingen rättsskandal, hävdas det. Att det faktiskt begicks väldigt allvarliga fel längs vägen är glömt.

Dumheten vet verkligen inga gränser.