I Sverige finns vissa ämnen som är så känsliga att inte ens sakliga inlägg för den ena eller den andra ståndpunkten accepteras. Richard Swartz skriver föredömligt om problemet i sin kolumn DN. 

Swartz lyfter fram reaktionerna på annonsen för boken Invandring och mörkläggning som DN tog in. Jag har sett ett försök att bemöta annonsens påståenden med fakta. Alla andra skrek rakt ut som småbarn som fråntagits sitt lördagsgodis.

Reaktionen är väldigt typisk för debattklimatet i Sverige. Vi är många som har upplevt den i den narkotikapolitiska debatten, där motståndarna går till personangrepp (”du ser lite glansig ut på ögonen”), och i sexhandelsdiskussionen (”äru torsk eller?”).

Det är de etablerade politiska partierna, och den politiska korrektheten, som har skapat Sverigedemokraterna – eller åtminstone möjliggjort för dem att växa till en relevant politisk kraft. Nu är det för sent att hoppas på att SD ska kollapsa. Endast en naturlig utbrytning har skett – den mer radikala delen bildade Nationaldemokraterna, en mer marginell företeelse. Men SD fortsätter att växa på både höjden och bredden.

I dag verkar varken de rödgröna eller Alliansen ha något motmedel mot Sverigedemokraterna. Ju mer de försöker, desto mer tycks SD växa. Vissa metoder är direkt kontraproduktiva – som fysiska angrepp och verbala påhopp. Andra försök att få tyst på de strömningar som ger SD vind i seglen är ungefär lika misslyckade.

Jag tror att det enda som fungerar är en öppen och seriös debatt. Det är i alla fall, oavsett resultat, det mest ärliga alternativet. Väljarna har rätt att få fakta på bordet innan de fattar ett beslut. Att förtiga obekväma fakta av rädsla för att de kan få folk att ”rösta fel” är en korkad metod.

Man kan dra felaktiga slutsatser av statistik. Men statistiska uppgifter rakt upp och ned är varken farliga eller onda. Den som vill dölja mindre smickrande fakta för allmänheten framstår snarast som den som har något att dölja. Då fungerar det ganska illa att anklaga motparten för detsamma.

Tidigare bloggat:
Konsensussamhället och dess offer