Biltillverkaren Saab, som gick i konkurs 2011, har vi inte hört så mycket om på sistone. Den nya ägaren Nevs har sedan de köpte konkursboet startat en närmast hobbyliknande produktion av den i år 12 år gamla Saab 9-3 samtidigt som de uppgett att de fortsätter utveckla Phoenixplattformen, som ska bli den nya ”riktiga” bilen.

Nyligen blev vi dock varse att Nevs, precis som alla Saabs tidigare ägare, har ekonomiska bekymmer. De kan inte betala leverantörerna (känns igen) och har därför tvingats stoppa produktionen (känns också igen).

Det visar sig nu vara ännu värre än så. Nevs har pantsatt nybilslagret och tagit korttidslån till höga räntor för att hålla sig flytande. Detta håller naturligtvis inte. Precis som Victor Muller köper sig Nevs tid i väntan på att en räddande ängel med djup plånbok ska komma flygande.

Jag vill inte säga ”vad var det jag sa”. Men ärligt talat – vad var det jag sa? ”Risken för en konkurs inom något år känns påfallande stor”, bloggade jag våren 2012.

Om inte en pengastinn kinesisk eller indisk räddare köper upp askan av det brända Saab ganska omgående, är det konkurs som väntar. Igen.