Så blev till sist köpet av Saab Automobiles konkursbo klart. Precis som det ryktats om den senaste tiden blev det elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (NEVS) som drog det längsta strået före Youngman och Mahindra. Därmed kan en utdragen försäljningsprocess läggas till handlingarna.

Bland Saabentusiasterna är de negativa omdömena om affären många. ”Saab as we know it is dead.” Lineupen med 9-5, 9-4X och en ny 9-3 väntande runt hörnet var ju så lovande. Nu återstår bara nya 9-3 – och den ska plötsligt bli en elbil! Just här och nu har emellertid de nya ägarna ingenting annat än en tio år gammal modell att arbeta med.

En sak är säker: Även om de nya bilarna kommer att ha Saabloggan på huven (vi får anta att de hört sig för om rättigheterna till varumärket) kommer inget riktigt att bli sig likt. Vi kommer inte att få se de större och lyxigare modeller (9-6, 9-7) som Youngman planerat. Vi kommer inte att få se någon ny suv av typen 9-4X. Nevs är intresserat av att bygga elbilar. Det förefaller inte vara intresserat ens av hybrider. Och de tror uppenbarligen att det ligger tillräckligt mycket ekonomi i detta för att det ska gå runt.

Hur djupa fickor Nevs har återstår att se. Likaså hur pass trovärdig deras affärsplan är. Det som avgjorde dragkampen var sannolikt att de kunde lägga upp pengarna på bordet medan Youngmans affär hade fler komponenter inblandade (som ett godkännande från NDRC). Spontant tror jag att Youngman hade haft en realistisk chans att få Saab på fötter igen. Det som sänkte dem var antagligen oklarheter med finansieringen. Ty budet på fyra miljarder för Saab och Saab Parts skulle konkursförvaltarna normalt ha kastat sig över. Nu sitter i stället Riksgälden med ett reservdelsbolag i knät.

De kommande 18 månaderna kommer någon ny Saab inte att produceras och några omfattande nyanställningar lär vi inte se. Ty först årsskiftet 2013/14 ska Nevs första produkt presenteras. Frågan är om någon ens kommer ihåg Saab då. Risken för en ny konkurs inom något år känns påfallande stor.