Branden i en moské i Eskilstuna på juldagen fick stora rubriker. Många antog att det var ett hatbrott. Ett attentat med islamofobiska förtecken. Det passade utmärkt in i den rådande diskursen om en växande islamofobi och fascism i det svenska samhället. Här fick vi nu beviset för att hotet är verkligt.

Expo, Islamiska förbundet och regeringen gjorde alla samma snabba och koncisa analys. Justitieminister Morgan Johansson kallade branden ”ett avskyvärt illdåd”. Demokratiminister Alice Bah Kuhnke slog fast att det var ”ett vidrigt och oacceptabelt angrepp”.

Visst kunde man misstänka att det rörde sig om ett attentat. Men vi visste inte. Det fanns egentligen inga bevis för att lokalen angripits utifrån, och när det saknades vittnen som gav näring åt den hypotesen framstod det ganska snart som allt troligare att branden faktiskt var en olycka. Rapporteringen tvärdog. I dag kom uppgiften att det var en överhettad fritös som orsakade branden. Sannolikt en olycka, alltså.

Jag påpekade denna möjlighet i december. Men det hindrade inte DN från att kalla händelsen ”ett dåd av värsta slaget” och slå fast att ”en inte allt för vågad gissning är att dådet också färgas av ett visst mått av hat och främlingsfientlighet”. Ja, man vet ju hur fritöser brukar vara.

Lärdomen här är att inte dra förhastade slutsatser för att visa godhet och vinna enkla politiska poäng. Men det är en läxa jag inte tror att någon av de ovannämnda kommer att ha lärt sig till nästa gång. Det är helt enkelt inte deras stil att tänka efter innan de öppnar munnen.

Läs även:
Eskilstunakuriren