En moské i Eskilstuna utsattes för ett brandattentat och blev helt utbränd. Eller vad var det egentligen som hände?

Kort efter att samlingslokalen brunnit visste såväl självaste justitieminister Morgan Johansson, en rad ledarsidor och många tyckare på vänsterkanten direkt vad som hade hänt. Det var ett hatbrott och ännu ett bevis för den växande rasismen och islamofobin i det svenska samhället. DN kallar det inträffade för ett hot mot demokratin.

Denna bild sattes inom loppet av några timmar och i svenska medier fick vi se hur moskén ”kärleksbombades” med hjärtan och snälla ord. En demonstration hölls utanför. En demonstration för religionsfriheten.

En orsak var polisens bristfälliga kommunikation. Enligt polisen fick yttre befäl in en muntlig uppgift om att moskén utsatts för ett attentat. Inget vittne har dock trätt fram, så det går inte att säga om det ligger någonting i uppgiften eller om det bara är ett påstående som kastats fram för att förvandla branden till ett politiskt attentat. Islamiska förbundet tar förstås chansen att prata om ett ”intensifierat hat” mot muslimer. Expo, som lever på att måla upp hotbilder, stämmer in i kören.

Enligt Sveriges Radio finns just nu ”ingenting konkret som tyder på att moskébranden i Eskilstuna är anlagd. Polisen tar tillbaka uppgifterna att någon skulle ha kastat in ett föremål som startat branden.” Det cirkulerar uppgifter om att branden startade i köket, och att det i så fall var en olycka. Men poängen här är att varken du, jag, Morgan Johansson eller polisen vet.

Man ska akta sig för att göra politiska poänger av händelser innan man har all information om dem. Det finns en uppenbar risk för att både justitieministern och mången ledarskribent kommer få skämmas lite grand.