Några nedslag innan det bär av till Berlin.

Moderaterna vill nu, plötsligt, förbjuda ”organisering av tiggeri”. Det som för bara några månader inte fanns, ska nu alltså förbjudas. Det krävs inte mer än ett någorlunda måttligt förstånd för att begripa varför Moderaterna lägger detta förslag just nu.

Så sent som i går kom SVT med nyheten att antalet tiggare fördubblats i Sverige på ett år. Folk börjar ledsna. Och SD är det enda parti som tar tydligt ställning mot tiggeriet. Alltfler gammelmoderater sneglar på SD, som går som på räls i opinionen. Det börjar kanske gå upp ett och annat ljus i det annars så nedsläckta moderata hjärnkontoret. Till och med Socialdemokraterna kallar förslaget ”intressant”.

Det är positivt att Moderaterna nu, om än yrvaket, har börjat se att äganderätten måste helgas, att markägare inte ska få hamna i kläm när deras mark ockuperas och skräpas ned. Avhysningar måste kunna gå snabbare.

Sedan har vi Decemberöverenskommelsen, som väcker vrede inom Moderaterna ute i landet. Enskilda riksdagsledamöter känner sig inte bundna av DÖ och kommer rösta för Alliansens budgetförslag.

Förutsatt att det nu ens kommer läggas ett sådant. Ett sätt att undvika diskussionen helt och hållet vore att varje alliansparti lägger sin egen budgetmotion. Då kan alla moderata riksdagsledamöter med gott samvete rösta på sitt eget partis motion och därmed undkomma svekdebatten. Åtminstone tillfälligt.

Moderaterna är ett parti utan riktning och mål. Det kan inte vara lätt att vara moderatväljare just nu.