Det pågår en sorts latent diskussion om huruvida public service är vänstervridet eller ej. Jag har tidigare hävdat att vänsterbias i public service är subtil och sällan öppen och flagrant.

Den finns där i nyhetsvärderingarna, i hur nyheterna presenteras, vilka frågor som ställs och till vilka (många har noterat hur ofta ”folk på gatan” råkar vara vänsteraktivister eller -politiker). Den märks också i vilka frågor som inte ställs och vilka inslag som aldrig sänds.

I utrikesbevakningen är vänstersympatierna så uppenbara att de knappt ens behöver exemplifieras. Vi minns nog alla SVT:s bevakning av det amerikanska presidentvalet 2016. Ibland blir det dock väldigt tydligt hur vänster public service är även på hemmaplan. Som nyligen.

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion röstades under onsdagen igenom Sveriges riksdag. Därmed föll övergångsregeringens så kallade ”opolitiska” budgetproposition. Aftonbladet var arga, vänstertwittrare var ännu argare men argast var nog Stefan Löfven.

Löfven kallade M och KD för ansvarslösa och deras budget för en ”servettskiss”. En sådan kan man inte regera landet på, fastslog statsministern.

Detta uttryck blev förstås snabbt en snackis, och SVT var inte sena att slå mynt av det hela. I Morgonstudion användes Socialdemokraternas hånfulla uttryck som rubrik när Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, fick kommentera resultatet av budgetomröstningen. SVT har sedermera bett om ursäkt och ska, som sådana här situationer bjuder, ”se över rutinerna”.

Ursäkten hann knappt publiceras innan nästa övertramp skedde. SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer ej närvara vid statsministeromröstningen. Han har i stället valt att ta föräldraledigt och resa med familjen till Thailand. Ett rätt rimligt val eftersom Åkesson inte är inbegripen i några förhandlingar eller samtal i regeringsfrågan.

En SVT-reporter frågade ändå Stefan Löfven hur han såg på att Åkesson valt att resa till Thailand. En fullständigt irrelevant fråga som gav Löfven en chans att tvåla dit en politisk motståndare och samtidigt spela rollen som ansvarstagande statsman, en chans S-ledaren förstås inte försatt. (Se klippet, det går att se hur road Löfven är av frågan.)

Så här är det, gång på gång. Oftast subtilt, ibland helt uppenbart. Public service har blivit fullständigt hemmablint för sin oförmåga till neutralitet och opartiskhet. Ursäkter kommer ibland, men de gör bara allting ännu mer uppenbart. Har det någonsin hänt att en public service-medarbetare trampat fel åt höger varefter en ursäkt publicerats?

Vi ska minnas att Sveriges Radio avslöjande nog satte tre medarbetare i karantän under valrörelsen eftersom de är alldeles för politiska. Täppas Fogelberg, Sverker Olofsson och Alexandra Pascalidou upphör dock inte att ha vänstersympatier nu när valet är över. De är i gott sällskap.

När SVT:s vd Hanna Stjärne i programmet Go’kväll fick möjlighet att försvara skattefinansieringen av public service valde hon bland annat att peka på hur viktigt SVT är för sammanhållningen i Sverige. Jag skulle vilja hävda att public service snarare bidrar till en ökad polarisering genom sin ständiga oförmåga till opartisk nyhetsförmedling, genom sina konstanta övertramp. Alltid åt ett håll.

Än värre blir det av att alla vi som mår direkt illa av att se förment opartiska journalister, bildligt talat, vifta med röda flaggor, tvingas betala tusentals kronor per år för det. Det är sammanhållning under pistolhot.

Tidigare bloggat:
Jo, public service är vänster mest hela tiden