Det politiska och kulturella etablissemanget vill att vi bejakar förändring, nästan hur den än ser ut. Sverige måste röra sig framåt, är budskapet. Rör vi oss inte, dör vi.

Denna övertygelse avslöjas i allt från anskrämlig modern arkitektur till den nedlåtande synen på svenska traditioner och kulturella särdrag.

Begreppet konservatism är i Sverige något fult och skrämmande. Det förknippas med abortförbud, begränsade rättigheter för hbtq-gruppen, samtidspessimism och en allmän bakåtsträvan. Alltså allt som det moderna och progressiva Sverige officiellt inte vill vara.

Lägg till prefixet ”höger” och du får ”högerkonservativ” (begreppet vänsterkonservativ hör vi inte ofta), vilket mellan raderna är ungefär det värsta som kan drabba ett land vid sidan om högerpopulism och sänkta skatter. Att kalla sig konservativ är att på ett ögonblick ge folk många förutfattade uppfattningar.

Jag märker att jag med åren har fått andra prioriteringar. I grunden har mina åsikter i de flesta frågor inte ändrats sedan jag var i 20-årsåldern, däremot har tonvikten förskjutits ganska rejält. Det har egentligen inte så mycket med konservatism att göra utan med ändrade livsförhållanden och ett samhälle som definitivt har förändrats.

Jag är fortfarande en livstilsliberal som anser att staten ska ge tusan i vad vi stoppar i oss (oavsett om det gäller mat, dryck eller droger), att politiker inte ska lägga sig i våra sexliv (hej, sexköpslag) och så vidare. Med åren blir emellertid de flesta frågor lite mer nyanserade.

Efter att ha arbetat en del med missbruksklienter genom åren har jag exempelvis kommit att inse att problematiken som ett missbruk och/eller beroende utgör är mer komplext än att det, som det ibland låter, skulle kunna lösas med en avkriminalisering av preparaten. Med detta sagt tror jag fortfarande inte att dagens förbudspolitik är rätt, vare sig moraliskt eller rent sakligt. Människor dör helt i onödan i dag.

Utvecklingslinjerna i Sverige ger skäl för oro. Det gamla Sverige var mycket – fullt av moralism, paternalism och statliga monopol som lade våra liv tillrätta. Det var statlig TV och radio med ytterst begränsade möjligheter för folket att tillgodogöra sig någon annan information.

Men det sköts inte människor varje vecka. Vi hade inte gängkriminella som dominerade hela bostadskvarter och en underbemannad polis som undvek att gå in och möta dem. Vi behövde inte återta tunnelbanestationer från buset. Det slängdes inte kvinnor från balkonger. Flickor könsstympades inte och vi hade inte en etnisk underklass beroende av bidrag och subventionerade anställningar.

Jag växte upp under 80-talet. Jag minns olåsta ytterdörrar, cyklar som kunde lämnas var som helst utan att vi ens behövde reflektera över att någon faktiskt kunde stjäla dem. Jag minns tillit mellan människor. Jag minns trygghet. Känslan av den svenska landsbygdens lugn lever kvar i mig, trots att det snart gått 20 år sedan jag lämnade den.

Det vore inte helt sant att säga att detta Sverige inte finns alls i dag. Men det som finns är blott skärvor av det land jag växte upp i. Det var ett annat land i en annan tid.

Ett samhälle är aldrig statiskt. Det befinner sig i konstant rörelse och utvecklingen går inte alltid att förutse. Men vissa saker går faktiskt att räkna ut med ett medelmåttigt förstånd. Genom att känna människan kan vi förutse hur politiska beslut kommer att påverka vårt beteende. Genom att erkänna förekomsten av incitament kan vi genom kloka och välavvägda beslut förhindra problem innan de uppstår.

Detta borde vara en självklar uppgift för de folkvalda, men våra politiker gör inget av detta längre. Den svenska välståndsökningen under 1900-talets andra hälft gjorde dem fartblinda. Nu handlar allt om att bygga ut en redan sprängfull välfärdsstat, dammsuga den arbetande befolkningen på ännu mer skatteintäkter och öka kontrollen genom skattefinansierad public service och upptrappad jakt på oliktänkande.

Det är nästan enbart konservativa som ser de verkligt stora problemen i dag och inte drömmer sig bort till hur saker och ting borde vara. Detta är talande för varifrån förändringen nu måste komma – om den alls ska komma till stånd.

Reinfeldt, Ullenhag och Löfven har under åren hävdat att Sverige har ”berikats” av (asyl)invandring. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har påstått att det är spännande att få vara med när Sverige förändras. Jag har nu nått den ålder när jag inte längre söker spänning. Jag har inte någon större lust att bli berikad heller, för den delen.

Jag vill inte ha ett spännande land. Jag vill ha ett tryggt och välfungerande land där jag kan leva i lugn och ro med min familj. Ett land där frun inte behöver vara rädd för att gå ut på kvällarna, där sonen inte blir rånad och misshandlad för att snorungar vill åt hans kläder och telefon. Ett land där vi respekterar och därför också litar på varandra.

Det är hög tid för en radikal kursändring. Det är inte för sent än. Det får inte vara för sent.

Tidigare bloggat:
Gatubilden och anständigheten