Sölvesborgs beslut att dels endast flagga med svenska flaggan och kommunflaggan på nationella helgdagar, dels köpa in tidlös klassisk konst före så kallad utmanande samtidskonst har väckt ett ramaskri som nästan är komiskt till sin natur. Men det säger mer än vi först kan tro.

Reaktionerna på besluten fattade av samstyret mellan SD, KD, M och det lokala SoL-partiet har varit fräna. Aftonbladet anser att SD ”slaktar kulturen” och hänvisar till en lokal ABF-sosse som tycker att SD:s politik innebär att folk inte får tänka fritt. DN:s Erik Helmerson skriver att det som skett i Sölvesborg ”visar med precision hur faran ser ut”.

Kritiken är förstås bisarr. Kommunen förbjuder varken menskonst eller prideflaggor, den bara gör en annan prioritering än många rödgröna styren. Reaktionerna är dock intressanta då de visar på hur skärrat det vänsterliberala etablissemanget blir när dess tankemonopol hotas.

Den som vågar ifrågasätta och har mod att välja en annan väg möts omedelbart av grova anklagelser, överdrifter och övertramp. Allt för att svartmåla och brännmärka. Hanif Bali är ett exempel av många. Partikollegor eller andra partier uppmanas att ta avstånd och stämma in i kören mot avvikaren. Alla måste helt enkelt med.

Vänsterns stora fasa är att borgerligheten ska göra gemensam sak med SD i kommun efter kommun och även i riksdagen. Då är det socialdemokratiska maktinnehavet satt på undantag under överskådlig tid. Först då får vi ett maktskifte på riktigt, ett värderingsskifte som många väljare har önskat länge men som har hindrats av borgerlighetens liberala falanger.

Det är i detta sken som Stefan Löfvens generösa behandling av Centerpartiet och Liberalerna ska ses. S behöll makten men band sig vid ett avtal som innebär att de tvingas genomföra en politik de ägnat decennier åt att varna för. Löfven bet i det sura äpplet för att förhindra det som troligen ändå är oundvikligt på sikt, nämligen att samhällsutvecklingen tvingar fram en motreaktion i form av ett mer konservativt styre.

Jag har en bakgrund i en liberal falang av Moderata ungdomsförbundet och har i många år vistats i Frihetsfrontenkretsar. Men givet den väg som liberalismen tagit i Sverige ser jag faktiskt fram emot ett konservativt styre som gör rätt prioriteringar.

Dessvärre brukar konservatismen föra en del dumheter med sig, som paternalism och moralistiska förbud. Men där är å andra sidan Sveriges liberaler på riksnivå inte mycket bättre i praktiken.

Det var liberaler som stred för att införa sexköpslagen, det är liberaler som slåss för att upprätthålla nolltoleranslinjen i narkotikapolitiken och det är liberaler som möjliggjort en rekordstor bidragsinvandring. Dessutom vill de urholka den nationella demokratin genom att överföra ännu mer makt till Bryssel. Det är ungefär lika aptitligt som några veckor gammal fallfrukt.

Både Sölvesborg och Staffanstorp visar att det går att välja en annan väg. Det går att utmana det vänsterliberala etablissemanget. Kort sagt: det är möjligt att vara normkritisk! Ty det är den vänsterliberala världsåskådningen som är norm i Sverige. Den som utmanar den får vara beredd på både stenhårt motstånd, osakliga påhopp och fula ord.

Detta visar att om vi ska få en verklig förändring av klimatet i Sverige (och nu pratar vi inte om temperaturer), måste Sverigedemokraterna leda. Gilla det eller hata det – så ser den politiska realiteten ut. Inga andra realistiska alternativ för förändring finns i nuläget och på kort sikt.

Vägvalet står Moderaterna och Kristdemokraterna för. Det finns potential här. Men min misstanke är att Moderaterna, i synnerhet under nuvarande partiledning, inte är uppgiften mogen.

En moderatledare som verkar bry sig mer om att behaga DN:s ledarsida än att söka allianser för att få landet på rätt kurs kommer aldrig på allvar våga utmana det rödgröna etablissemanget.

Ulf Kristerssons parti har ju redan garanterat finansieringen för public service, som därmed kan fortsätta bedriva vänsterliberal propaganda i många år framåt. Med sådana ledare blir det inget maktskifte på riktigt.

Tidigare bloggat:
Prideflaggan och de medvetna missförstånden

Läs även:
Peter Santesson