Jag växte upp i ett annat land. Ett tryggare land, skulle många hävda, men också ett land som började frigöra sig från gamla monopol och restriktioner. Det fanns framtidsoptimism i luften. Vi skaffade parabol och fick tillgång till TV-program från fjärran land. Vår värld blev gränslös när internet gjorde entré i våra persondatorer under 90-talets andra hälft.

Det var i sanning en annan tid, ett annat land. Även i politiken. Konfliktlinjerna kretsade i hög grad kring klassiska högervänsterfrågor. Skatter. Avregleringar. Frihetsreformer visavi bidragsutbyggnad. Blickar vi bakåt inser vi att segern vare tudelad. Högern vann med avregleringar i välfärdssektorn, avskaffade monopol, fritt skolval och slutligen en acceptans för ett lägre skattetryck.

Vänstern vann en betydande seger främst genom bevarad välfärdsmodell, även om den delvis privatiserades. Inget riksdagsparti driver i dag förslag om något som ens liknar en nattväktarstat. Båda vann, eller i praktiken snarare förlorade, i migrationsfrågan.

Konfliktlinjerna i vissa av dessa frågor känns fortfarande igen. Men den stora striden i dag står om något helt annat. Den handlar kultur, identitet, tillhörighet. Det så kallade kulturkriget lurar hela tiden i bakgrunden och berör alltfler politiska konfliktfrågor på något sätt.

Det brukar sägas att Sverigedemokraterna förändrade spelplanen. Ärligt talat var det de gamla partierna som genom egna misslyckanden och oförmåga att se dem i tid krattade manegen för SD. Allt det där vet vi redan, och det för oss in på nuläget i svensk och västerländsk politik: vägen till autokrati.

Något som slår mig i sociala medier och i diskussioner på nätet generellt är hur en grupp människor, lite oklart exakt hur stor den är, uppvisar en fullständig brist på tillit till det allmänna. De misstror politiken, de offentliga institutionerna, akademin, polisen och rättsväsendet. De har ingen som helst tilltro till de fria medierna utan anklagar dem ständigt för lögner. Ironiskt nog väljer dessa personer att hellre tilltro statsstyrda och i alla avseenden ofria medier i andra länder.

Tillit till institutionerna är en grundläggande del av en fungerande demokrati. Demokratin är så ömtålig. Det finns i vårt demokratiska system en överenskommelse om att vi inte slår varandra på käften, vi går till valurnorna och röstar i stället. Vi har en tanke om att det gynnar oss alla att rösta om saken och låta majoriteten bestämma.

Men detta är blott en överenskommelse. Den kan brytas när som helst, något som också sker ständigt runt om i världen när den förlorande sidan misstror valresultatet. Ibland, säkert, av goda anledningar. Men betänk om samma sak skulle hända här. Att regeringssidan vägrar acceptera en valförlust, vägrar avgå, och dess anhängare backar upp det på gator och torg. Följden skulle bli en nationell kris. Det är vad misstro kan leda till.

Saknas tillit kommer förtroendet för det politiska systemet och i slutändan hela vår demokrati att falla samman. Det är i sådana lägen som det tenderar att komma fram en så kallad stark ledare som säger att ”de där problemen som ni ser, de kan jag fixa. Jag är nämligen inte som de där andra. Jag står utanför. Och allt negativt de säger om mig säger de för att de känner sig hotade.”

Donald Trump, tänker många. Visst. Han uppfyller alla krav: han ser sig som en frälsare, har byggt en personkult, angriper meningsmotståndare skoningslöst och med ständiga tillmälen, ljuger ogenerat varje dag och sprider misstro mot institutionerna (inklusive hela valsystemet, men bara när han inte vinner). Trump är blott en av många auktoritära ledare med en personkult som ska frälsa sitt land.

Demokrati förutsätter tillit både till varandra och institutionerna. Diktaturer och auktoritära samhällen kräver förtryck för att inte implodera, så vi måste vara vaksamma när det görs ifrågasättanden med uppenbart syfte att enbart skapa misstro för sakens skull. Den som hävdar att medierna ”alltid ljuger” (och samtidigt länkar till ryska eller kinesiska statsstyrda medier) har inget gott syfte. Här finns ingen vilja att faktiskt finna sanningen på riktigt, bara att sprida desinformation.

Tillit till institutioner innebär inte att vi ska se bort när det begås fel. Tvärtom ska sådant fram i ljuset. Starka institutioner klarar skandaler, precis som starka demokratier klarar av att hantera extremister. Men inte om de hamnar i majoritet. Det är då nedmonteringen inleds av allt det vi tagit för givet.

Behöver svenska politiker steppa upp, bli bättre på att möta vår tids stora problem? Svaret är tvivelsutan ett rungande ja. Men att ropa efter en stark ledare, att vilja riva ned institutioner och så misstro i samhället kommer bara leda i en riktning som slutar i kaos. Det vet vi redan. Alla kommer i framtiden undra varför vi kastade bort det unika system vi hade.

Statsmannalikt.