Skådespelaren Leonardo DiCaprio (Gilbert Grape, Titanic, Blood Diamond) har börjat göra sig känd som en miljökämpe. Hans nya film The 11th Hour går på bio i USA och verkar vara Al Gores klimatalarmism – i falsett. Nu räcker det inte med oroväckande diagram längre, nu ska budskapet hamras in med slägga.: nu måste vi sluta köpa saker, sluta resa, lagstifta utav bara helvete och också göra dåliga dokumentärer i ämnet.

”The evidence is now clear”, säger DiCaprio. Jorden står inför hotet om utplåning. Orkanen Katrina var bara början. Framtiden kommer att bjuda på ännu värre väder. Livet är på tillbakagång. Det är som en trailer för en påkostad amerikansk katastroffilm.

Det som är mest påfrestande med klimathetsen är att alla alarmister inte bara framför förslag på åtgärder som de anser är nödvändiga, de säger att de vet att de har rätt. Det finns en nästan religiös underton i den sortens argumentation som är djupt obehaglig. För om det är något som är säkert i klimatdebatten, är att vi faktiskt inte kan veta någonting. Vi kan skapa modeller och hypoteser, vi kan gissa och spekulera, men vi kan faktiskt inte veta!

Är det dessutom inte märkligt att dessa människor som säger sig veta sanningen, inte vill verka för en fri och saklig debatt? Jag menar, hur svårt kan det vara om man redan sitter inne med svaren?