Tre av fyra allianspartier (centern, kristdemokraterna och folkpartiet) vill skärpa en av den socialdemokratiska regeringens påfund, tillika feministernas egen kelgris – sexköpslagen.

Straffet ska skärpas särskilt för dem som köper sexuella tjänster av ett traffickingoffer, föreslås det. Hur i hela friden ska en sexköpare kunna veta om en person prostituerat sig frivilligt eller tvingats hit från Albanien? Även om moderaterna för närvarande inte ställer sig bakom en straffskärpning, stödjer justitieministern lagen som sådan då den har fungerat ”förhållandevis väl”. Det fanns motstånd mot sexköpslagen när den infördes 1999, detta motstånd är i dag som bortblåst. Det finns tydligen inget sätt som så effektivt dödar en debatt i Sverige, som stiftandet av en lag.

Thomas Ekman, som var med och startade Göteborgspolisens människohandelsgrupp och har utbildat både poliser och åklagare, spär på dumheterna. Han har sin bild av prostituerade mycket klar:

”Vi som arbetar med det här säger aldrig något negativt om dem som säljer sex och jag anser att det inte finns någon frivillig prostitution.”

Alla sexsäljare är offer. För det har den svenska riksdagen bestämt.