I vissa fall var det faktiskt bättre förr. Även om psykvården tack och lov har blivit bättre har politiska beslut också förvärrat för människor med psykiska problem. Den som är allvarligt psykiskt sjuk och/eller inte klarar att ta hand om sig själv borde inte leva och vistas ute i samhället bland alla andra. Det låter kanske självklart, men tyvärr är det långt ifrån verkligheten i dag. Den så kallade Ädelreformen som genomfördes 1992 innebar att kommunerna fick betalningsansvaret. Följden blev att många gamla och sjuka skickades hem till sina hemkommuner, tvärs över landet. Till en helt obekant tillvaro. Nu skulle institutionsskadade människor plötsligt bo i egna lägenheter. Konsekvenserna kan ni räkna ut själva.

Det är varken rätt mot de sjuka eller mot alla andra att människor som inte klarar sig själva släpps ut i samhället. Därför behöver Sverige 15 år efter Ädelreformen en ny reform som berör både psyksjuka och gamla. En reform som återupprättar synen på psyksjuka och erbjuder chansen att bo i en trygg tillvaro på en institution och i samma veva tar bort obehag och risker som många sjuka orsakar i samhället i dag.