Socialdemokraterna måste förändras för att kunna ta tillbaka makten 2010. Det tycks de flesta sossar vara överens om. Men hur? Och kan de ens förändras? Jobbfrågan orsakade valförlusten, därför måste (s) bygga upp en ny jobbpolitik. Detta kan inte bli någon lätt process för ett parti som i åratal har glidit från skyldigheten att kunna försörja sig själv till rätten att låta andra göra det. Det är svårt att se socialdemokraterna gå från ett parti som mest talar ersättningsnivåer till ett parti som propagerar för småföretagande och en utvecklad tjänstesektor.

Arbetsmarknadspolitiken är en grundstomme i den socialdemokratiska idévärlden. De kan inte bara bytas ut och det är osannolikt att det finns något intresse för det heller. Var ska förändringen då komma? Det bör också understrykas att moderaterna hamnade i regeringsställning genom att närma sig sossarna, inte genom att bli mer radikala. Insikten om detta, plus den cementerade bilden av företagande som en form av utsugning, ger i praktiken det röda partiet mycket begränsat förändringsutrymme.