Gamlingar inom Svenska Kyrkan vill inte viga homosexuella av principiella skäl. RFSL och politiker till både höger och vänster till tvinga dem av principiella skäl. Båda hamnar fel. Svenska Kyrkan är skild från staten och det är valfritt att vara medlem, även om medlemsavgiften fortfarande tas ut lite så där i smyg via skattsedeln. Kyrkan är inte och ska inte heller förväntas vara värderingsfri. Om den inte vill viga homosexuella på grund av en teologisk övertygelse om att äktenskapet är till för man och kvinna får man helt enkelt hitta nya alternativ. Det har framförts som förslag att införa obligatoriska civiläktenskap. Alla ska först ha en borgerlig registrering av sitt äktenskap, sedan är det upp till var och en att välja om man vill gå vidare med en ceremoni i kyrkan eller inte. Tanken är kanske inte så dum, men framför allt borde vigselrätten vidgas. Låt folk registrera sina äktenskap och sedan ha ceremonin var, hur och med vem/vilka de vill. Kyrkan är inte för alla och det ska den nog inte försöka sig på att bli heller.