Regeringens utredare vill att bredbandsleverantörerna ska tvingas stänga av kunder som lägger ut upphovsrättsskyddat material på nätet, främst filmer och musik. Men utredaren Cecilia Renfors säger att det bara ska gälla användare som lägger ut mycket stora mängder. Hänsyn ska också tas till ”användarens behov av Internet”, vad det nu kan tänkas betyda. Det är svårt att förstå det logiska i en lag där det är OK att vara lite olaglig men inte för mycket. Musikindustrins antipiratorganisation Ifpi jublar förstås. Ordföranden Ludvig Werner säger till SVT Text att ”först när den illegala fildelningen minskar är det möjligt för de lagliga tjänsterna att utvecklas.” I hans ögon är alltså en lag enda möjligheten att bereda väg för lagliga nedladdningstjänster. Det är förstås kvalificerat skitsnack. Folk är villiga att betala för att få ladda ned en produkt snabbt och säkert. Det sker i stor utsträckning i dag. Men ska betaltjänsterna slå igenom på allvar måste de vara bättre än gratistjänsterna. Det är detta film- och musikindustrin borde ägna sin tid åt – inte skrika efter nya lagar.