Moderaterna fortsätter nedåt i opinionen, enligt SvD/Sifos oktobermätning är stödet för de nya moderaterna 22,7 procent – det lägsta sedan juni 2004. Om det inte hade varit för att socialdemokraterna går på opinionsmoln (42,8 procent) hade jag inte haft några problem med denna mätning. Folkpartiet får en liten skjuts som dock är alldeles för klen för att kallas ”Björklund-effekt” och kristdemokraterna ligger där de egentligen hör hemma – utanför riksdagen. Även vänsterpartiet balanserar farligt nära spärren, vilket vi kan tacka Lars Ohlys nykommunistiska agenda för.

Varför straffar väljarna moderaterna? Det ska bli intressant att se om Reinfeldt över huvud taget berör alliansens situation i allmänhet och hans eget partis i synnerhet under den kommande partistämman. En vanlig klyscha är att väljarsvek beror på att partiet inte har fått ut sitt budskap. Detta stämmer till stor del när det gäller regeringen, vars kommunikation med väljarna med all rätt har kritiserats hårt. För moderaterna finns det däremot annat att fundera över. Väljarna verkar nämligen inte köpa att moderaterna verkligen är bättre socialdemokrater än sossarna själva. Så frågan är: vad ska Reinfeldt hitta på nu?