Enligt en rapport publicerad i Home Media Magazine kommer HD DVD-formatet att nå en halv miljon sålda maskiner i USA mot slutet av november. Till dags dato har försäljningen nått 420 000, mycket tack vare de mycket låga priser som bland annat Wal-Mart haft där det har gått att få en HD DVD-spelare för ofattbara 99 dollar. Åtgärderna för att få ett tag om marknaden verkar närmast desperata men kan jämföras med konsolbranschen där det är vanligt att kortsiktigt förlora pengar på varje såld enhet för att knipa andelar.

Vad betyder då 500 000 sålda enheter? HD-marknaden utgör ju fortfarande bara några procent av hemmafilmmarknaden. Inte mycket, egentligen. Och allt beror förstås på hur man räknar. Denna siffra ska nämligen jämföras med de 2,2 miljoner PlayStation 3 som har sålts i staterna. Skillnaden är att de flesta PS3-ägare inte har köpt konsolen för att titta på Blu-ray-film utan för att spela. Men de lär ändå välja Blu-ray om de ska köpa en HD-film.

Sonychefen Howard Stringer förklarade nyligen ”dödläge” i HD-kriget sedan Paramount bytt sida. Enligt Stringer handlar en seger mest om prestige. Detta oväntat ärliga utspel torde göra filmälskare världen över ännu mer förbannade. Hur svårt kan det vara att enas om ett format? Så länge det ser ut som det gör nu med en helt uppdelad marknad, kommer HD-formatet att ta mycket längre tid på sig att slå igenom än vad som skulle vara nödvändigt.