”Den 3 februari 1980 pryddes löpsedeln för Aftonbladets söndagsbilaga av ett fotografi på en liten naken pojke med erektion. Pojken rör vid en aningen äldre flickas begynnande bröst. Barnen är fotograferade i vackert motljus. ”BARNENS SEXLIV”, står det obesvärat på löpsedeln. Detta liv, som de flesta av oss numera är ense om bör inledas först på andra sidan mopeden, sammanfattas i själva bilagan med rubriken ”Sex är skönt för ungarna”.” Texten kommer från en krönika i Aftonbladet av Johan Hakelius från 2005. Hakelius reflekterar över hur mycket en löpsedel kan säga om samtiden och tidsandan. Det är intressant att tänka på hur de speglar vår verklighet men också hur mycket tiderna faktiskt har förändrats sedan 1980. Då ansågs det inte orimligt att diskutera barns sexualitet och bilder av nakna barn orsakade inte hysteri. I dag skulle den där löpsedeln vara olaglig. 25 år senare orsakar Dramatiska institutets barnteaterprojekt ett ramaskri när en sexnovell läses upp för ett gäng sexåringar. Studenten döms till dagsböter för sexuellt ofredande och det hela beskrivs i media som en ”porrskandal”. Det vore intressant att göra en genomgång av kvällstidningarnas löpsedlar för att se hur de har förändrats i fråga om vad som betraktas som nyheter. Kvällstidningarna är oerhört styrda av TV-utbudet. Från dokusåpastarten 1997 har vi gått från nyheter om Expedition: Robinson till dito om Baren, Big Brother och Farmen till dagens ersättare i form av efterblivna bönder och desperata ensamma mammor. Det skulle förmodligen kunna göras en psykologisk studie bara över hur brainstormingmötet såg ut när idén om Bonde söker fru föddes… Andra tillbakablickar: ”Farmen-Lena VRED OM SNOPPEN PÅ NAKEN-JANNE I RASERI på finalfesten i natt” ”MORD I DAG på Östermalm GREVE SKÖT NEGER MED JAKTGEVÄR” ”MIN FRU STAL MIN NJURE” ”TRÄNGSELN I TUNNELBANAN på Gullmarsplan HOTAR DITT SEXLIV”
Se upp för t-banan vid Gullmarsplan…