Stadsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Söderlund fick i dag ta emot över 11 000 namnunderskrifter som protest mot den galleria som planeras att byggas på, eller snarare under, Odenplan. Förutom att folk i den här stan är allergiska mot buller (flytta ut på landet, då!), är det vanligt att folk tror att en galleria kommer att konkurrera ut alla små söta butiker kring Odenplan.

För det första: detta argument användes även mot alla stora köpcentrum som har byggts utanför många städer i Sverige. De skulle urholka stadskärnan, hette det. Vilket inte skedde. Det var ett jäkla liv innan det gavs klartecken att bygga utanför Östersund för massa år sedan. Först surjämtar och nu surstockholmare. När dessa köpcentra och gallerior kommit på plats, handlar vi däremot som tokiga i dem.

För det andra: om nu små söta butiker inte kan konkurrera med större butiker vad gäller utbud och priser, är det inte en seger för konsumenten att konkurrensen har gett oss något bättre? Eller är det som med dopp i gryta på julafton: den ska bara finnas där…?

Och för det tredje: alla dessa långa, röda lakan som hänger längs husfasaderna ger inga bra vibbar alls…