Nu tyder mycket på att det kommer att bli förbjudet att förneka Förintelsen i EU – och med största sannolikhet även i Sverige. Just Förintelsen är något som politikerna inte riktigt är villiga att släppa. Det är som om lagar mot att i dag ifrågasätta vad som hände i Europa 1942-1945 skulle fungera som någon sorts ursäkt för att mycket litet gjordes för att undvika tragedin där och då. Är det politikers sätt att ”komma ikapp” moraliskt?

Det är hur man än vänder på frågan om skam och skuld, oerhört allvarligt att vi får ett utvidgat åsiktsförbud i EU. Det är upprörande att svenska politiker kan vara med och bidra till att yttrandefriheten och, faktiskt, friheten att välja att inte tro på vissa historiska skeenden (!), inskränks.

Förintelsen är en exceptionell händelse i europeisk historia, om det råder inga tvivel. Att ett av världens värsta folkmord kunde genomföras av en stat mitt i hjärtat av det kultiverade Europa, är något som vi nog inte riktigt ha kunnat ta till oss helt och hållet ännu. Men ett förbud mot ifrågasättande av den officiella historieskrivningen…? Gissa om detta gör folk mer intresserade av argumenten på ”den andra sidan”! Nu får nazister och andra antisemiter spela den roll de alltid velat spela: underdogs, de förföljda, de som säger sanningen och får Makten emot sig. Det är alls inte orimligt att tro, att en sådan här lag ökar intresset för de så kallade historierevisionisternas syn på historien.

Dessutom är den naturliga följdfrågan: alla andra folkmord, då? Alla andra förbrytelser? Nazisterna har gott sällskap när det gäller folkmordsregimer. Det finns förnekelser, konspirationsteorier och alternativa sanningar om i stort sett allting. 11 septemberattackerna är ett exempel på en händelse som exploateras hårt av konspirationsteoretiker. Och det är deras fulla rätt att säga sin mening. Ingen vettig människa tror på dem ändå. Detsamma gäller förnekare av Förintelsen. Låt dem ha sina fantasier, bemöt dem då det är lämpligt, men tumma inte på yttrandefriheten!

Sverige kan välja att inte bestraffa ”brottet” i fråga. Men i ett land som redan går i bräschen med en hetslagstiftning som förbjuder symboler och ord, är ett förbud mot att inte tro på den officiella historieskrivningen rimligtvis bara ännu ett steg på vägen. Det är bara att inse faktum: det finns ingen ryggrad hos dagens politiker.

Not: Nyheten via HAX