Det går fortsatt tungt för alliansregeringen. Den har fått arbeta i motvind i princip sedan dagen den tillträdde. Det är vardag att gå till arbetet med vinden i ansiktet för Reinfeldt och hans kollegor. Hela tiden har man kunnat säga som socialdemokraterna alltid brukade säga när opinionssiffrorna var låga mellan valen: det är folkets röst på valdagen som gäller. Och så är det ju. Men hur länge till kommer Reinfeldt att kunna svara så?

Reinfeldt har själv utpekat Göran Persson som en trolig orsak till den borgerliga valsegern. Många gamla sossar ville ha bort Persson och upplevde för första gången moderaterna som ett trovärdigt alternativ. Nu är Persson borta och då strömmar väljarna tillbaka till socialdemokraterna – ett parti som är ett enda stort sahlinskt vakuum för tillfället.

Regeringens största problem är inte att den får daglig skarp kritik från vänsterhåll för sin politik, det största problemet är att få ens på högerkanten verkar visa någon större entusiasm över den förda politiken. Regeringen genomför det den gick till val på och arbetslösheten och sjuktalen sjunker. Men ingen verkar riktigt nöjd. Och regeringen är själv inte världsmästare i att berätta vad den faktiskt gör bra, vilket är en dödssynd inom politiken.

Sedan ska man inte underskatta snöbollseffekten i det allmänna stämningsläget. Låga opinionssiffror har matats fram i vecka efter vecka i över ett år. Skandaler och ministeravhopp har svärtat ned regeringen i allmänhet och statsministern i synnerhet. Medierna har självklart gjort sitt bästa för att allmänheten inte ska missa någonting. Det har kommit mycket få goda nyheter och när de väl har kommit har de inte riktigt nått igenom denna vall av negativ publicitet. Den negativa känsla som är svår att ta på men som definitivt finns runt regeringen Reinfeldt, kan bli väldigt svår att bryta. Det är möjligt att det blir lättare när Mona Sahlin med bihang börjar berätta vad de egentligen vill göra med Sverige efter 2010. Då gäller det att Reinfeldt inte har hunnit bli alltför uppgiven.