Det blir ingen god jul för regeringsalliansen. Inget av de fyra borgerliga partierna går bra i opinionen och Synovates senaste mätning bekräftar det stora övertag oppositionen har fått i ett flertal andra mätningar. Det är främst moderaterna som står för tappet.

Är det månne så att moderaterna har drabbats av det socialdemokratiska problemet med besvikna soffliggare? Det verkar faktiskt så. De som sviker partiet nu är nämligen inte främst f.d. sosseväljare som valde blått för första gången och som nu gått tillbaka till (s). Nej, det är äldre över 60 år, högutbildade och folk i Stockholmsregionen som lämnar partiet – traditionellt sett starka m-fästen. Det är inte förvånande att det finns en stor grupp mycket besvikna moderater där ute. Människor som inte gillar partiets gullande med facket. Folk som inte förstår det rättvisa i att höja avgifterna till a-kassan för att sedan göra medlemskapet obligatoriskt. Väljare som inte anser att det är borgerlig politik att motverka privata tilläggsförsäkringar. Personer som inte tycker att det är förenligt med moderata grundvärderingar att ägna sig åt miljöpartistisk försvarspolitik.

Detta är mycket allvarligare än att gamla s-väljare går tillbaka till sin gamla politiska hemvist. Socialdemokraterna brukar förlora väljare till sofflocket för att de, enligt soffliggarna, ”sålt ut partiets själ”. Reinfeldt riskerar att råka ut för samma sak när han nu urgröper själva grunden i sitt parti. Kärnväljare är stryktåliga, men även för dessa finns gränser för förändringsacceptansen.

Opinionsraset är särskilt illa med tanke på de goda tiderna – både arbetslösheten och sjukfrånvaron minskar faktiskt. Problemet är att regeringen inte har slagit sig för bröstet utan bara litat till att folk själva ska märka av förbättringarna. Så fungerar inte politik. Ams egen statistik i morgontidningarna räcker inte för att kommunicera ett budskap.

Alliansens enda hopp är Mona Sahlin. Hon är ett svagt kort. Chanserna är goda att socialdemokraterna kommer att tappa mark när hon ska börja formulera partiets ”nya” politik. Många som flytt till partiet kommer att bli besvikna, trots sin erfarenhet är Sahlin ingen stark politiker. Ju närmare valet 2010 vi kommer, desto större kommer förväntningarna på henne att bli och möjligheten för Reinfeldt att tvåla till henne lär öka. Då gäller det att statsministern tar chansen.