Gomorron Sverige-pellen Micke Leijnegard gör ett tappert men ack så misslyckat försök att ”motbevisa” att SVT skulle vara vänstervridet. I skottgluggen hamnar Per Gudmundsson och Lars Adaktusson och givetvis alla kanaler som inte anses vara lika förträffliga som SVT.

Leijnegard har egentligen inget konkret som styrker att SVT skulle vara opartiskt. Om han hade kommit med konkreta exempel på att den politiska bevakningen är opartisk hade man kunnat förstå poängen med denna debattartikel. Nu blir det bara pinsamt, ty Leijnegard har inget att komma med. Han anklagar TV4 för partiskhet eftersom Lennart Ekdal har en ”nyliberal sidekick” i Johan Hakelius. Leijnegard avslöjar sig själv när han plockar fram den gamla ”nyliberal”-etiketten. Använder han epitetet ”sossen” eller ”socialisten” på sig själv eller sina SVT-kollegor?

Leijnegard påstår att ”på Gomorron Sverige är vi petimeternoga med att ge plats åt båda sidor”. Alla som brukar följa diskussionerna i den där morgonsoffan vet att det inte är sant. Det senaste exemplet kom i måndags när klimatfrågan togs upp och en herre, påhejad av en av Leijnegards ”opartiska” kollegor, kunde fabulera fritt och sprida rena lögner utan att någon fick möjlighet att ta upp ett annat perspektiv. Men SVT kanske anser att klimatdebatten är över?

Att public service är en ”gemensam europeisk idé” har inget med saken att göra. Det är innehållet, inte formen, som är intressant när vi bedömer partiskhet och opartiskhet. Alla kanaler kan vara partiska, oavsett ägare. Att även andra europeiska länder har statliga public service-kanaler är inget argument. Att jämföra med TV8 håller heller inte eftersom det bara är SVT som slår sig för bröstet med den svulstiga parollen ”Fri television”. I Leijnegards värld är det bara SVT som har riktiga journalister – alla andra är lobbyister och springer kapitalets ärenden. Det är pinsamt, ynkligt och dessutom fåfängt. I ett svep sänker Micke Leijnegard sin egen trovärdighet.

Läs även Göran Skyttes observationer!